lauantaina, elokuuta 29, 2009

YahooScript

Yahoo! on merkittävä JavaScript-osaamisen pesä. Nyt kun kaikentuhoava voima uhkaa sitä, on syytä nopeasti ottaa talteen kaikki ennen laivan uppoamista.

Douglas Crockfordin luentosarja kuuluu pelastettavien aarteiden joukkoon.

torstaina, elokuuta 20, 2009

AIS

Termi AIS on tullut tutuksi suomalaisen merirosvolaivan uutisista. Se on laivojen lyhyen kantaman seurantajärjestelmä. Kiehtova systeemi, joka on hyvin selostettu Wikipediassa. Se käyttää siirtotienään perinteistä meri-VHF puheradiota. Pari kanavaa on varattu AIS-datapaketeille. Yksinkertaisen systeemin teki mahdolliseksi ovela aikamultipleksaus, jonka patentti on ruotsalaiskeksijän nimissä. Samalla hemmolla on joitakin merkittäviä tietokonegrafiikan patentteja.

Laivat lähettävät itsestään jatkuvasti määrävälein nipun tietoja, tietysti tunnuksensa ja mm. sijaintinsa. Arctic Sean MMSI-tunnus on 215860000.

AIS-vastaanottimia on viranomaisilla, satamilla ja radioamatööreillä. Amatöörit jakavat tietoja toisilleen reaaliajassa netin yli. Siten ovat mahdollisia marinetraffic.comin kaltaiset Google Maps-sivut, joissa näkyy meriliikenne ympäri maailmaa.

Suomalainen aprs.fi sivusto on siitä hieno, että sieltä voi hakea laivaa MMSI-tunnuksella ja tutkia laivan menneitäkin kulkemisia. Tässä Arctic Sean viimeisin signaali. Aprs.fi on muutenkin hieno Google Maps API -toteutus.

keskiviikkona, elokuuta 19, 2009

Kolmiulotteinen Helsinki

Digitoday oli huomannut, että Helsingin tärkeimmät rakennukset ovat ilmestyneet Google Earthiin 3D-mallinnuksina suuren maailman malliin.

Artikkelissa aprikoitiin toteutuksen takana olevaa tekniikkaa. Mielestäni Google kertoi StreetView-projektin alussa, että kuvausautot tekevät kuvauksen lisäksi 3D laserskannausta. Enää en löytänyt linkkiä mutta robotiikkaihmiset ovat huomanneet laserskannereita StreetView-autojen kattohärvelissä. Skannerin mallikin on tunnistettu.

Kuvaustekniikka kehitettiin Stanfordin yliopistossa Googlen rahoittamana projektina. Samaisessa yliopistossa, joka on Googlen naapurissa, oli tuloksellinen 3D-mallinnusprojekti jonka tuloksia Google lisensioi. Moni projektin opiskelijoista on nykyisin Googlella töissä. Projekti tuli kuuluisaksi voittamalla merkittävän robottiautokilpailun.

Mitä kaikkea muuta StreetView-autot sisältävät? Olen melko varma, että ainakin WLAN-tukiasemat kartoitetaan samalla.

sunnuntai, elokuuta 16, 2009

Selkeyttä selainpalettiin

Sivuja katsellaan karkeasti neljällä erilaisella selaimella. Kolmella eri IE:llä ja sitten muilla. Vaikeimmat tapaukset ovat IE6 ja IE8.

IE6 on päätetty hävittää maailmasta kampanjalla, johon on saatu jo mukaan Facebookin ja YouTuben kokoisia tekijöitä. Antaa isompien hoitaa. Jos läpinäkyvä PNG-kuva ei olekaan läpinäkyvä, voidaan vian katsoa olevan vanhentuneessa selaimessa eikä sivussa.

IE8 palauttaa ihan omia lukujaan klikkausten hiirikoordinaatteina. Kiusallinen bugi johon ei ole tiedossa korjausta. IE8:lle on muutenkaan turha suunnitella mitään koska se voi kääntyä IE7-moodiin joko käyttäjän toimesta tai Microsoftin "mustan listan" ansiosta. Musta lista ei ole sivukohtainen vaan domain-kohtainen. Onneksi sivunsa saa pakotettua IE7-moodiin meta-tägillä:
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=7" />
Samaan ratkaisuun on päätynyt Microsoft itsekin. Bing Mapsin koodista löytyy kyseinen tägi. Samoin Google Mapsin.

Jäljellä on siis enää IE7 ja IE8 7-moodissa. Ne ovat käytännössä yksi ja sama. Harmillisimpana asiana SVG-tuen puute.

Muiden nykyselainten osalta voi luottaa W3C ja Ecmascript -standardeihin.

perjantaina, elokuuta 14, 2009

Avoin kirje Nokia Oyj:lle

Herra Nokia,

Tiedätte varmaan, että markkinoilla on valtava imu tuotteelle nimeltä Web Tablet.

Huhumylläkkä velloo milloin minkäkin valmistajan ympärillä. Suurimmat odotukset kohdistuvat Appleen.

Teillä, herra Nokia, on kaikki tarvittavat avaimet: brändi, osaaminen, jakelureitti, verkostot, uskottavuus, valmistustaito ja arvovalta. Tehkää se.

Jos ette tee sitä itse, niin antakaa minulle 37 miljoonan €uron budjetti ja seutulippu, niin teen sen teille muutamassa kuukaudessa.



//////////////

Olen vanha N810-käyttäjä. Ei paljon tarttis kuin isontaa vaan.

lauantaina, elokuuta 01, 2009

Nokia Sports Tracker

Nokia Sports Tracker on hieno karttasovellus joka perustuu Google Maps APIin.

Pari viikkoa sitten uutisoitiin sen menestyksestä ja samalla muistutettiin palkinnoista joita se on kahminut.

Sports Tracker on siis GPS-puhelimeen ladattava sovellus ja webbisivu. Juokse lenkki sopiva puhelin mukana ja voit näyttää koko maailmalle miten juoksit urhoollisesti ravintolan ohi.

Nokiahan osti vuosi sitten Navteq -nimisen karttafirman muutamalla miljardilla. Samoihin aikoihin navigaattorifirma TomTom osti TeleAtlas -nimisen karttafirman niinikään muutamalla miljardilla. Näitten kauppojen jälkeen Google lopetti Navteqin karttamateriaalin käytön. Googlen kartat ovat nykyisin TeleAtlaksen matskua (ja wikikarttoja).

Kieltämättä olen ihmetellyt miten Sports Tracker käyttää Google Mapsiä ja kartan alareunassa komeilee (c) TeleAtlas. Nokialla on omatkin web-kartat, ovi Maps. Alussa ne vaativat plugarin selaimeen mutta huomasin juuri äsken, että toimivat ilman plugaria. APIkin on tarjolla wau!

Nyt ilmoitettiin että Nokian menestynein palvelu, Sports Tracker, lopetetaan.

Eihän vain syynä ole pikkusieluisuus. Eikö sen voisi jättää Microsoftille.

-------------------------------------------------------------------------
Päivitys:

Nokian ovi Maps on raskas. JavaScript-lataus 1.55M! Vertaa Google Maps 152K. Mukana tulee sekä MooTools, että jQuery. Koodissa on saksalaiset kommentit.

Silti Google on ollut huolestunut oman koodinsa raskaudesta ja alkanut kehittää v3 kevytversiota.