perjantaina, helmikuuta 10, 2012

SPDY

Nettisivu, joka sisältää suuren määrän pieniä kuvaelementtejä, aiheuttaa myös suuren määrän http-pyyntöjä palvelimelle. Jokainen erillinen pyyntö viivästyy viiveen (latenssin) vuoksi eikä niitä voida edes suorittaa yhtä aikaa kuin rajoitettu määrä jolloin niitä pidetään jonossa. Vaikka datamäärä ei olisi suuri ja kaistaleveys olisi hyvä, hidastuu sivun latautuminen pyyntöjen määrän kasvaessa. Ilmiö korostuu mobiiliselauksessa latenssin vuoksi.

SPDY (speedy) on tekniikka joilla noita http-pyyntöjä kootaan yhdeksi nipuksi ja data siirretään pakattuna. Se ei vaadi sivun koodiin mitään muutoksia. SPDY-tekniikka toimii jos selain ja palvelin tukevat sitä. Chrome tukee ja Googlen monien palveluiden, myös mapsin, palvelimet tukevat sitä. Saavutettu nopeuden parannus on luokassa 40...60%.

Chromen Developer toolsin Network-monitoroinnilla voi nähdä tuota liikennettä. Se erottuu protokollamerkinnällä data: normaalin http: tai  https: sijaan.

Apache 2.2 palvelimeen on saatavissa SPDY-moduli. Tekijöiden blogipostaus.

Chromen lisäksi tekniikkaa tukee Firefox 11. Siinä se ei ole vielä oletuksena päällä. Konffausohjeet ovat Mozillan SPDY-artikkelin lopussa.

Amazonin Kindle Fire -tabletin Silk-selaimessa on myös SPDY-tuki jota käytetään yhteyksissä Amazon EC2 pilveen.

1 Comments:

At 18:35, Blogger Esa said...

Näyttää että SPDY-tuki ei vielä koske Google Mapsin API-palvelimia.

 

Lähetä kommentti

<< Home