keskiviikkona, heinäkuuta 20, 2011

Kalliita karttoja

Google Maps julkaistiin 2005 alkuvuonna.

2007 alkoi karttamateriaalia käyttävien firmojen keskuudessa kuhina kun navigaattorivalmistaja TomTom teki tarjouksen ostaakseen karttatoimittajansa Tele Atlaksen (molemmat hollantilaisia). TomTomin amerikkalainen kilpailija Garmin lähti tarjouskisaan mukaan mutta ostoksen teki TomTom. Garminin sekaantuminen nosti kauppasummaa lähes miljardilla. Loppusummaksi muodostui 2.9 miljardia euroa.

Samaan aikaan Nokia luuli olevansa riippuvainen kartoista, pelkäsi jäävänsä osattomaksi ja sopi kaupat amerikkalaisesta Navteqista 5.7 miljardilla eurolla (5700 miljoonaa euroa). Aika iso summa jolla elektroniikkafirma osti maanmittarifirman. Mainittakoon että Google, maailman suurin kartta-asiakas ei osallistunut tarjouskilpailuihin. Kellot eivät silti soineet Euroopan päissä.

Sattuma tai korrelaatio mutta? Parin viikon kuluttua Nokian ostoksesta Google lopetti Navteqin karttojen käytön. Wikipedian tietojen mukaan Google ja Tele Atlas tekivät viisivuotisen sopimuksen johon kuuluu tietojen vaihtoa. Google aloitti wiki-tyylisen karttamateriaalin keräämisen. Google Map Maker. Se aloitettiin kehitysmaista ja sitä laajennettiin maa kerrallaan ja sen piiriin kuuluu nyt jo Yhdysvallatkin. Kts. USA:n karttojen tekijänoikeusmerkintä.

Googlella on itse hankittua karttamateriaalia jo niin paljon, että se kuuluu maailman karttamahtien joukkoon. Se tapahtui neljässä vuodessa. Esim. Navteqilla ei ole paljoa tarjottavaa Googlelle, päinvastoin. Google tarjoaa karttamateriaalinsa Androidin mukana veloituksetta puhelinvalmistajille ja asiakkaille.

Tästä voi kuka tahansa arvella Nokia-Google-Android-neuvotteluiden kulkua. Virtuaalisten Nuppineulojen ymmärryksen mukaan Nokia tekisi nyt Android-puhelimia muiden menestyjien tapaan jos ei karttafirmaa (5.7 Gigaeuroa) olisi ollut rasitteena. Nokialla oli vain yksi mahdollinen kumppani. Kaikilla muilla oli jo hyvälaatuiset kartat.

Sitäpaitsi Microsoft (Bing) on aina käyttänyt Navteqin karttoja. Miksi karttoja korostettiin 'sopimuksen' yhteydessä?