torstaina, elokuuta 20, 2009

AIS

Termi AIS on tullut tutuksi suomalaisen merirosvolaivan uutisista. Se on laivojen lyhyen kantaman seurantajärjestelmä. Kiehtova systeemi, joka on hyvin selostettu Wikipediassa. Se käyttää siirtotienään perinteistä meri-VHF puheradiota. Pari kanavaa on varattu AIS-datapaketeille. Yksinkertaisen systeemin teki mahdolliseksi ovela aikamultipleksaus, jonka patentti on ruotsalaiskeksijän nimissä. Samalla hemmolla on joitakin merkittäviä tietokonegrafiikan patentteja.

Laivat lähettävät itsestään jatkuvasti määrävälein nipun tietoja, tietysti tunnuksensa ja mm. sijaintinsa. Arctic Sean MMSI-tunnus on 215860000.

AIS-vastaanottimia on viranomaisilla, satamilla ja radioamatööreillä. Amatöörit jakavat tietoja toisilleen reaaliajassa netin yli. Siten ovat mahdollisia marinetraffic.comin kaltaiset Google Maps-sivut, joissa näkyy meriliikenne ympäri maailmaa.

Suomalainen aprs.fi sivusto on siitä hieno, että sieltä voi hakea laivaa MMSI-tunnuksella ja tutkia laivan menneitäkin kulkemisia. Tässä Arctic Sean viimeisin signaali. Aprs.fi on muutenkin hieno Google Maps API -toteutus.

3 Comments:

At 21:35, Anonymous Anonyymi said...

Mielenkiintoinen on laivakartta.

Oletko tämän jo löytänyt?
www.flygradar.nu/flygradar.php

 
At 01:19, Blogger Esa said...

Joo. Hyvin mielenkiintoinen. Ei vain ole ollut aikaa selvittää asiaa.

Avaudu, jos sulla on enemmänkin tietoa aiheesta. Tämä kiinnostaa kaikkia.

 
At 21:30, Anonymous Anonyymi said...

Ei sen kummemmin teknistä tietoa ole. Mutta silmiin on osunut surffaillessa.

Toinen lentsikoiden seuranta, ja maailmanlaajuinen on http://radar.piopawlu.net/ - vaatii rekisteröitymisen, mutta ei velvoita mihinkään.

 

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home