keskiviikkona, helmikuuta 24, 2010

Lontoon bussit

Lontoon bussien reittikartat olivat vielä viime viikolla PDF-tiedostoja. Kamalia selailla kahvilan ruuhkaisella ilmais-WiFillä, mobiiliselailusta puhumattakaan. Nyt tilanne muuttui toiseen äärilaitaan. Siellä julkaistiin juuri Google Maps -pohjainen reittikartasto. Vieläpä herkullinen. [Buzzasi Mapperz]

Käyttökokemus on kuin sovittaisi juuri oikeankokoista hanskaa. Kartan päälle ilmestyy ensimmäiseksi yksi tekstikenttä johon voi syöttää linjanumeron tai osoitteen. Reaktio tulee salamana. Siitä eteenpäin pääsee pelkillä klikkauksilla. Pysäkkiaikataulut avautuvat pysäkin nuppineulaa klikkaamalla ja ne latautuvat luonnollisesti ajaxina. Sivupalkissa näkyy läheisten linjojen luettelo [päivä/yö], jossa on klikattavat pysäkkiluettelot alasvetovalikkoina. Linjaa klikattaessa, se piirtyy kartalle pysäkkeineen jne, kokeilkaa.

Osoitehakukin tulee näköjään Googlelta.

Miinuksia: Reittihaku on erillinen perinteinen systeemi. Ei reaaliaikaista tietoa, häiriötiedotteita lukuunottamatta.

Helsingin reittiopasta on myös uudistettu mutta Lontoo meni nyt lujaa ohi käyttökokemuksessa. Kun kevyen liikenteen reittiopas ilmestyi oikeana interaktiivisena karttana, oletin että joukkoliikenteen reittihaun uudistus tuo saman. Uusikin reittiopas käyttää jostain syystä staattisia karttoja ja jokainen siirtymä kartalla tarkoittaa uutta sivulatausta.

Helsingin seudulla on parempi data, löytyy myös reaaliaikaista dataa pysäkkikohtaisesti. Paremmalla käyttöliittymällä se ohittaisi Lontoon.

Muutos saattaa tulla minä aamuna tahansa. HSL:n dataan on nimittäin API!

API on monelle vielä mieluisampi kuin Google Transit, joka näyttää ottavan hitaasti tuulta purjeisiin Euroopassa. Asiasta seurusteltiin tässä blogissa pari vuotta sitten. Kiitoksia Matiakselle, jolta tuli kommentti vielä hiljakkoin. En ole vielä tutustunut tarkemmin HSL:n XML:n rakenteeseen mutta lahjahevosen hampaita ei saakkaan katsoa.

Suomalaisia fuusauksia (mashuppeja) saisi näkyä. Nyt on dataa ja vielä StreetView. Ruuhkatiedotkin. Muutama näyttävä fuusaus saisi aikaan sen, että dataa avautuisi lisää.

StreetView:sta puheenollen. Kehitys on tehtävä serverillä. Paikalliselta levyltä käytettäessä, osa metodeista ja tapahtumista on hengettöminä. Vaihtelee vielä käyttöjärjestelmittäin (Flash-versioittain). Toivottavasti joku on jo törmännyt ongelmaan.

tiistaina, helmikuuta 23, 2010

Ilman hiirtä

Selaimetkin alkavat luultavimmin tukea kosketusohjausta jollain aikataululla. Oikeaa kosketustukea ei ole vasta kuin parissa mobiiliselaimessa. Aito monikosketustuki on vain iPhonessa ja vajavainen Androidissa. Uudesta Maemo Firefoxista en tiedä. (Olen tainnut hukata N810:n)

Mikään ei estä tekemästä sivuista sormiohjausvalmiita jo nyt - muu kuin standardin puute. Google Maps on jo kosketusohjattava (iPhonella). Blogosfäärissä vallitsee konsesus, että iPhonen touch-tapahtumasysteemi on niin selkeä, että se on de facto standardi. Siinä on vain kolme eventtiä:
  • touchstart
  • touchend
  • touchmove
Näillä on pärjättävä? Ei, vaan nämä ovat uudet tapahtumat, jotka liittyvät aitoon kosketusohjaukseen, ei hiiren simulointiin. Vanhat hiiri-eventit ovat tietysti tallella ja mobiiliselaimet laukovat niitä eri tavoin jotta nykyisiä webbisivuja voisi ollenkaan käyttää. Esim:
  • mousemove
  • mouseover
  • mouseout
  • mousedown
  • mouseup
  • click
Kosketusohjauksen tärkein tapahtuma on touchstart. Se laukeaa tietysti siinä elementissä, johon sormi laskeutuu. Se palauttaa pixelikoordinaatit aivan kuin hiirikin. Lisäksi se palauttaa täydellisen taulukon muiden sormien tekemisistä niin kauan kun ensimmäinen sormi on alhaalla. Myös oman taulukkonsa sormien paikkojen muutoksista.

Tämän datan käyttöä pitää opetella ja kokeilla käytännössä. Siihen ei simulaattorista ole paljoa apua vaan laite on oltava käsillä.

Artikkeleita: sitepen, Ross Boucher, Back To The Code.

Peter-Paul Koch tekee ansiokasta työtä analysoiden selaimia. Mobiiliselainten tulo on lisännyt työmäärää ja tehnyt siitä hankalampaa. Mies on saanut Googlen sponsorikseen ja artikkeleita ja vertailutaulukoita syntyy. Esim. kosketus-eventeistä.

Sivusto on laaja ja kirjoitustyyli välillä mukaansatempaavan vapaa. Mies ilmoitti juuri eilen aloittavansa erillisen sivuston Hollannin politiikasta. Siellä ovat vaalit tulossa. Toivottavsti emme menetä hyvää selaintutkijaa ja JavaScript-meediota.

maanantaina, helmikuuta 22, 2010

Kartta sivulle [tapa 5] API v3

API:sta on kohta vuoden ollut myös kokeellinen v3 kehitysversio. Nimivalinta on huono ja aiheuttaa sekaannusta. Kolmosversio ei ole nykyisen kakkosversion tuleva kehitysaste vaan tyhjältä pöydältä synnytetty kevyempi rinnakkaisvaihtoehto. Se on varustettu Labs-logolla, joka tarkoittaa, ettei sitä vielä suositella kuin kokeilukäyttöön. Siinä tapahtuu vielä muutoksia, jotka saattavat särkeä toimivia sivuja.

Kolmosversiota tehdään erityisesti mobiilikäytön ehdoilla. Siitä puuttuu vielä esim. StreetView joka toimii kakkosversiossa Flashilla. Onkin mielenkiintoista nähdä millä tekniikalla se tuodaan mobiilikäyttöön.

Kolmosen dokumentaatiossa on artikkelit Android ja iPhone -sovellusten tekemisestä. Noiden kummankin puhelimen tapauksessa raja natiivin sovelluksen ja webbisivun välillä on hämärä. Kummankin sovelluksiin saadaan webselain yhdellä koodirivillä. 'Selain' jätetään ilman selauspainikkeita ja koodataan se menemään sitä varten tehdylle karttasivulle.

Webbisivu on edelleen projektin keskipiste mutta natiivisovelluksen avulla saadaan saadaan yhteys puhelinten hardwareen, esim sensoreihin (GPS, kompassi, kiihtyvyys) ja tallennustilaan. Natiivisovelluksen kautta syntyy myös yhteys Android Markettiin tai App Storeen. Ovelaa.

tiistaina, helmikuuta 09, 2010

StreetView tuli

Loppupäivälle sovitut voi peruuttaa. Kesäinen Suomi on nyt virtuaalimatkailtavissa Google Mapsissa.

Palvelu on kattava ympäri Suomen, jopa saaristossa on autoiltu. Sattui aurinkoinen kesä ja kuvamateriaali on kirkasta.

Ajo-ohjeet on kätevä tapa seikkailla. Listauksessa on nyt kameralinkit, jotka vievät reitin StreetView-näkymiin.

Parin minuutin video kertoo niksit:


lauantaina, helmikuuta 06, 2010

Kartta sivulle [tapa 4] Flash

Google Maps API for Flash on ollut olemassa kohta kaksi vuotta. Se tarjoaa ymmärtääkseni kaiken sen mitä JavaScript-apikin ja lisäksi on käytettävissä kaikki Flashin tarjoamat manipulaatiomahdollisuudet.

Demogalleriassa on runsaasti esimerkkisivuja vaikka seurustelupalstalle on kirjautunut 'vain' reilu 1500 kehittäjää. JavaScript API:n palstalle on kirjautunut 42 tuhatta seurustelijaa.

Tämän enempää minun ei kannata Flashista tarinoida. Tässä kaikki mitä tiedän aiheesta.