keskiviikkona, helmikuuta 24, 2010

Lontoon bussit

Lontoon bussien reittikartat olivat vielä viime viikolla PDF-tiedostoja. Kamalia selailla kahvilan ruuhkaisella ilmais-WiFillä, mobiiliselailusta puhumattakaan. Nyt tilanne muuttui toiseen äärilaitaan. Siellä julkaistiin juuri Google Maps -pohjainen reittikartasto. Vieläpä herkullinen. [Buzzasi Mapperz]

Käyttökokemus on kuin sovittaisi juuri oikeankokoista hanskaa. Kartan päälle ilmestyy ensimmäiseksi yksi tekstikenttä johon voi syöttää linjanumeron tai osoitteen. Reaktio tulee salamana. Siitä eteenpäin pääsee pelkillä klikkauksilla. Pysäkkiaikataulut avautuvat pysäkin nuppineulaa klikkaamalla ja ne latautuvat luonnollisesti ajaxina. Sivupalkissa näkyy läheisten linjojen luettelo [päivä/yö], jossa on klikattavat pysäkkiluettelot alasvetovalikkoina. Linjaa klikattaessa, se piirtyy kartalle pysäkkeineen jne, kokeilkaa.

Osoitehakukin tulee näköjään Googlelta.

Miinuksia: Reittihaku on erillinen perinteinen systeemi. Ei reaaliaikaista tietoa, häiriötiedotteita lukuunottamatta.

Helsingin reittiopasta on myös uudistettu mutta Lontoo meni nyt lujaa ohi käyttökokemuksessa. Kun kevyen liikenteen reittiopas ilmestyi oikeana interaktiivisena karttana, oletin että joukkoliikenteen reittihaun uudistus tuo saman. Uusikin reittiopas käyttää jostain syystä staattisia karttoja ja jokainen siirtymä kartalla tarkoittaa uutta sivulatausta.

Helsingin seudulla on parempi data, löytyy myös reaaliaikaista dataa pysäkkikohtaisesti. Paremmalla käyttöliittymällä se ohittaisi Lontoon.

Muutos saattaa tulla minä aamuna tahansa. HSL:n dataan on nimittäin API!

API on monelle vielä mieluisampi kuin Google Transit, joka näyttää ottavan hitaasti tuulta purjeisiin Euroopassa. Asiasta seurusteltiin tässä blogissa pari vuotta sitten. Kiitoksia Matiakselle, jolta tuli kommentti vielä hiljakkoin. En ole vielä tutustunut tarkemmin HSL:n XML:n rakenteeseen mutta lahjahevosen hampaita ei saakkaan katsoa.

Suomalaisia fuusauksia (mashuppeja) saisi näkyä. Nyt on dataa ja vielä StreetView. Ruuhkatiedotkin. Muutama näyttävä fuusaus saisi aikaan sen, että dataa avautuisi lisää.

StreetView:sta puheenollen. Kehitys on tehtävä serverillä. Paikalliselta levyltä käytettäessä, osa metodeista ja tapahtumista on hengettöminä. Vaihtelee vielä käyttöjärjestelmittäin (Flash-versioittain). Toivottavasti joku on jo törmännyt ongelmaan.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home