perjantaina, tammikuuta 22, 2010

Kartat ovat arvotavaraa

Kaiken karttadatan käytöstä on luonnollisesti maksettava omistajalle lisenssimaksua. Navigaattorikäytöstä lisenssimaksut ovat huimasti kalliimmat kuin käytöstä web-sivuilla. Tyhjän navigaattorin ilman karttoja voisi hyvin saada parilla kympillä.

Apiinkin ilmestyi joitakin kuukausia sitten 'sensor'-parametri, jonka sivuntekijä joutuu asettamaan false tai true riippuen lukeeko sivun koodi reaaliaikaista GPS-dataa. Parametri ei vaikuta teknisesti mihinkään. Se on ainoastaan tilastointia (eli lisenssimaksujen määräämistä) varten.

Google julkaisi ilmaisen navigoinnin Android-puhelimiin heti kun se oli saanut kerättyä oman karttadatan USA:sta. Jo silloin joku oivalsi että Nokialla on myös oma karttadata, vieläpä koko maailmasta, Navteq. Nyt se tuli ulos.

Nokian päätös jakaa karttadataa 'ilmaiseksi' ei suinkaan laske sen arvoa. Päinvastoin karttadatan kysyntä nousi samalla sekunnilla. Monessa suhteessa hieno liike Nokialta.

Varteenotettavaa karttadataa löytyy myös ei-kaupallisena, talkoilla kerättynä. Open Streetmapin kattavuus ja tarkkuus on kehittynyt viidessä vuodessa tosi vaikuttavaksi. Mukana on Suomestakin tuhatkunta talkoolaista joista keskimäärin yli 20 tuo päivittäin dataa. Wikipedia.

Open Streetmapin perustaja Steve Coast perusti pari vuotta sitten oman firman CloudMade. Sen palvelimilta on saatavissa Open Streetmapin karttamateriaali moneen eri muotoon muunnettuna, (jopa SVG).

CloudMade panostaa nimenomaan navigointiin.

OSM:n materiaalia voi verrata Googleen esim tällä kartalla. Oikeanpuoleisesta löytyy OSM karttatyyppi.