lauantaina, lokakuuta 03, 2009

OpenStreetMap

MikroPC-lehti julkaisi aamupäivällä ansiokkaan artikkelin OpenStreetMap-toiminnasta. Kyseisen Wiki-kartaston kattavuus on kasvanut huimalla vauhdilla. Suomessa sen tarkkuus on suurimmalta osin jo parempi kuin Google Mapsin (TeleAtlas). Se sisältää enemmän yksityiskohtia.

Tekniikka on samankaltainen GoogleMapsin kanssa. Kartta on 256 x 256 pixelin mosaiikkina OpenStreetMapin servereillä ja se on sieltä vapaasti kenen tahansa ladattavissa. JavaScriptinä voi käyttää Google Maps APIa. Sen sallivat Googlenkin käyttöehdot. OpenStreetMapillä on omakin JavaScript. Staattisen kartankin saa haluamansa kokoisena.

Homma lähti käyntiin lontoolaisesta pubista. Paikka on varsin luonteva. Monien maiden karttaviranomaiset ovat olleet hyvin nihkeitä "omistamansa" karttadatan lisensioinnissa. Englannin viranomaiset ovat osoittautuneet maailman jääräpäisimmiksi. Google Mapsin geokooderi ei vieläkään tunne Englannin postinumeroista kuin kolme ensimmäistä merkkiä. Postikonttoreiden tarkempi sijainti on varjeltu valtiosalaisuus.

OpenStreetMapin perustaja Steve Coast jatkoi eteenpäin. Hän perusti CloudMade-nimisen firman joka jakelee OpenStreetMap-dataa kehittyneissä paketeissa. Heilläkin on JavaScript API. Karttamateriaali on saatavana CloudMaden palvelimelta jopa SVG-muodossa.

Firman takana on vakuuttava ryhmä. Toimarina on Symbianin perustaja Juha Christensen.

Googlella on myös wiki-kartasto, Google map maker. Se kerää karttadataa maista, joista ei ole ollut kunnon karttoja. Huonosti kartoitetut alueet eivät kaikki ole kehitysmaita. Mukana on Pohjoismaakin, Islanti. Itäeuroopan maita liitettiin juuri projektiin.

Googlen usko wiki-kartoitukseen tuli esiin juhlapuheissa jo 2006. ScetchUpin hankinta ja Google Earthin 3-ulotteinen kaupunkimallinnus oli ensimmäinen askel.

Google map maker on ollut yhtä suuri menestys kuin OpenStreetMap. Pian avoimet kartat kattavat koko maailman paremmalla tarkkuudella kuin kaupalliset. Tällä vauhdilla pari vuotta riittää. Talkoolaiset tekevät rahassakin mitattuna arvokasta työtä. Samalla he ikävä kyllä nakertavat Nokian 5400 miljoonan Navteq-sijoituksen arvoa.