keskiviikkona, tammikuuta 27, 2010

StreetView-materiaalia odotellessa

Ruotsi ja Tanska saivat menneen viikon päivityksessä StreetView-palvelun, Suomi ei vielä.

StreetView-katumaisemat ovat saatavissa myös API:n kautta hyvin yksinkertaisesti. Se kannattaa opetella valmiiksi. Aiheeseen liittyviä konstruktöörejä on kolme:

GStreetViewPanorama() muodostaa "StreetView-telkkarin" samankaltaisella syntaksilla kuin kartta muodostetaan. Parametreiksi annetaan html-lohko ja koordinaatit. Optioina kameran suuntaus ja zoom.

GStreetViewOverlay() on karttakerros, joka merkkaa sinisellä ne kadut, joista kuvaa löytyy.

GStreetViewClient() on harvemmin tarvittu. Sillä voi kysellä tietoja kuvamateriaalista.

Jo 2006, ennen StreetView:n julkaisua tehtiin Lontoon Portobello Road ostoskadun virtuaaliversio. Se kuvautettiin ammattikuvaajalla ja molemmista puolista tehtiin skrollattavat panoraamakuvat. Liikkeiden ovet muutettiin klikattaviksi kohtuullista vuosikorvausta vastaan. Muutoin niiden päälle myytiin mainostilaa. Sivusto laajeni monille ostoskaduille molemmin puolin Atlanttia ja elää vieläkin vaikka puuhamies on jo ehtinyt muuttaa Hollywoodiin näyttelijäksi.

Amerikkalaiset kiinteistövälittäjät olivat ensimmäisiä StreetView:n tehohyödyntäjiä, niinkuin ne olivat ensimmäisiä Google Mapsin hyödyntäjiä. Katukuvien tuoma etu on niin suuri, että Igglon on kannattanut pitää omaa julkisivukuvien tietokantaa.

StreetView:n mahdollisuudet lisääntyisivät, jos katukuviin saisi asennettua omia kylttejä. Juuri tähän tarpeeseen on kehityksen alla avoimen koodin kirjasto Mapsicle.

======================

Internet joutuu illalla lujille kun miljardi silmäparia haluaa nähdä Applen julkistuksen suorana videona. Tässä linkki Engadgetin streamiin.

2 Comments:

At 00:03, Anonymous Jaakko Rajaniemi said...

Olteko tietoinen että Enirolla on jo katunäkymä joistakin Suomen kaupungeista (http://kartat.eniro.fi/m/M1TpN).

APIja niillä ei tietenkään ole.

 
At 01:26, Blogger Esa said...

Huomasin vahingossa hiljakkoin. En ole juuri nähnyt asiasta pidettävän melua.

Hieno aikaansaannos. Ansaitsisi toki enemmän julkisuutta.

 

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home