torstaina, helmikuuta 12, 2009

Paperikone vaihtuu servereiksi

Uutinen, että Google ostaa hylätyn paperitehtaan Summasta palvelinsaliksi, sisältää jännää symboliikkaa, joka on voinut vaikuttaa jopa päätöksentekoon.

On täysin mahdollista, että juuri tämän laskukauden aikana utopia paperittomasta elämäntavasta muuttuu realismiksi. Jos näin käy, muistetaan kyseinen kauppa historiankirjoituksessa.

Web on tietysti paperittomuuden avaintekijöitä mutta mukana on muitakin digitaalisia ilmiöitä. Google Mapsin lisäksi navigaattorit ovat mukana ajamassa paperikarttoja nurkkaan. Web ja puhelinkulttuurin muutos on muuttanut paperiset puhelinluettelot pelkäksi harmiksi jne...

Paperittomia koteja on jo paljon. Koteja joissa ei ole tulostinta ja joihin ei tule yhtään tilattua lehteä. Niiden lukumäärää voinee arvioida karkeasti "Ei mainoksia kiitos!" -tarrojen perusteella, eli lisääntymään päin. Joskus noiden nuorten kotien asukkaat ovat päättämässä toimistorutiineista.

Joka tapauksessa paperitehtaan uusiokäyttö on iloinen yllätys. Voisiko tehtaalle parempaa käyttöä keksiä. Kaupan molempien osapuolten visiot voivat olla varsin yhtenevät.


torstaina, helmikuuta 05, 2009

Kadonneet kaverit kartalle

Google Latitude on ilmainen palvelu kenelle tahansa, joka haluaa tehdä sijainnistaan julkisen. Ei itse asiassa täysin julkista, vaan systeemi pelaa sosiaaliverkon periaatteella.

Itse sain ensimmäisen kutsun ja nyt tiedän yhden ihmisen sijainnin, Googlen Pamelan (Sydneyssä). Näin järkähtämätön sosiaaliverkkokieltäytyjä joutui taipumaan kyltymättömän teknisen uteliaisuuden takia. Oman sijaintini sain ilmoittaa osoitteena koska sopivan puhelimen puutteessa kirjauduin selaimella. Selainliityntä on henkilökohtaisen iGoogle-sivun gadget.

Tekniikka käyttää Google Mapsin mobiiliversiota ja toimii kaikilla odotetuilla puhelinalustoilla, Android, S60, Windows Mobilekin jne... mutta ei iPhonella! GPS ei ole pakollinen, vaan rinnalla toimii solupaikannus. GPS-käyttäjien sijainti on tietysti tarkempi ja samalla kertyy tietokantaa jolla tukiasemapaikannuskin tarkentuu.

Olen näkevinäni, että ilmiö tulee mukaan moneen ennustamattomaan arkirutiiniin ja muuttaa koko kulttuuriamme. Vähintään se muuttaa julkisten kulkuneuvojen yleisimmän puheluavauksen. Ennen: "Moi, missä sä oot?". Nyt:"Moi, mitä sä siellä teet?".

Teknisesti samantapaista on yritetty monelta taholta mutta Google usein onnistuu ilmiön luomisessa. Pari pioneeria pitää mainita.

Sami Sattanen on jo vuosia näyttänyt sijaintinsa kaikille.

Nokialla on palvelusta kuin identtinen kaksonen, Nokia Friend View. Yhdennäköisyyden lisäksi hämmästyttää syntymäaikojenkin läheisyys. Nokialainen on tietääkseni vasta muutamia viikkoja vanha. Päivän kotimaisten IT-uutispalstojen kirjoittajat eivät muistaneet edes mainita Nokiaa tässä yhteydessä!

Google Blog postaus.