torstaina, helmikuuta 05, 2009

Kadonneet kaverit kartalle

Google Latitude on ilmainen palvelu kenelle tahansa, joka haluaa tehdä sijainnistaan julkisen. Ei itse asiassa täysin julkista, vaan systeemi pelaa sosiaaliverkon periaatteella.

Itse sain ensimmäisen kutsun ja nyt tiedän yhden ihmisen sijainnin, Googlen Pamelan (Sydneyssä). Näin järkähtämätön sosiaaliverkkokieltäytyjä joutui taipumaan kyltymättömän teknisen uteliaisuuden takia. Oman sijaintini sain ilmoittaa osoitteena koska sopivan puhelimen puutteessa kirjauduin selaimella. Selainliityntä on henkilökohtaisen iGoogle-sivun gadget.

Tekniikka käyttää Google Mapsin mobiiliversiota ja toimii kaikilla odotetuilla puhelinalustoilla, Android, S60, Windows Mobilekin jne... mutta ei iPhonella! GPS ei ole pakollinen, vaan rinnalla toimii solupaikannus. GPS-käyttäjien sijainti on tietysti tarkempi ja samalla kertyy tietokantaa jolla tukiasemapaikannuskin tarkentuu.

Olen näkevinäni, että ilmiö tulee mukaan moneen ennustamattomaan arkirutiiniin ja muuttaa koko kulttuuriamme. Vähintään se muuttaa julkisten kulkuneuvojen yleisimmän puheluavauksen. Ennen: "Moi, missä sä oot?". Nyt:"Moi, mitä sä siellä teet?".

Teknisesti samantapaista on yritetty monelta taholta mutta Google usein onnistuu ilmiön luomisessa. Pari pioneeria pitää mainita.

Sami Sattanen on jo vuosia näyttänyt sijaintinsa kaikille.

Nokialla on palvelusta kuin identtinen kaksonen, Nokia Friend View. Yhdennäköisyyden lisäksi hämmästyttää syntymäaikojenkin läheisyys. Nokialainen on tietääkseni vasta muutamia viikkoja vanha. Päivän kotimaisten IT-uutispalstojen kirjoittajat eivät muistaneet edes mainita Nokiaa tässä yhteydessä!

Google Blog postaus.

3 Comments:

At 10:26, Anonymous Anonyymi said...

Moi,
Yhdennäköisyys ja toiminnallisuuksien samankaltaisuus Nokian Nokia Friend Viewiin on tosiaan hämmästyttävä.
Nokian versio tosin ollut olemassa jo hieman pidempään. Sivuilla mainitaan julkaisupäiväksi "5 Nov 2008", mikä kuulostaa oikealta.

 
At 11:04, Anonymous Make said...

Kyllä Digitoday/IT-viikko mainitsivat Nokian Friend Viewin uutisoinnin yhteydessä:

http://www.itviikko.fi/teknologia/2009/02/04/google-kavaltaa-sijaintisi-kavereille/20093109/7?rss=8

http://www.digitoday.fi/mobiili/2009/02/04/google-kavaltaa-sijaintisi-kavereille/20093096/66

 
At 13:32, Blogger Esa said...

Kiitos oikaisuista. Virallinen anteeksipyyntö Digitoday/IT-viikolle.

 

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home