maanantaina, elokuuta 21, 2006

Karttasivukilpailu

Google on itsekin järjestänyt joitakin ohjelmointikilpailuja eri API:en osaajille mutta Google Maps -kilpailua ei kukaan ole vielä järjestänyt.

Liikeketju, joka tarvitsee karttakäyttöliittymää sivuilleen, voisi käyttää tilaisuuden hyväkseen. Palkinnon ei edes tarvitsisi olla lottovoiton luokkaa. Jo kymppitonni saisi aikaan kunnon kuhinan koko kehittäjäyhteisössä.

Ehdotuksia voisi tulla satakunta. Kisan järjestäjä saisi hienoimman mahdollisen sivun, sympatiat ja hyvää julkisuutta.

Allekirjoittanut hoitaa mielellään ilosanoman levittämisen kehittäjäyhteisöön. gmapsapiATgmailDOTcom.

lauantaina, elokuuta 12, 2006

Julkaiskaa koordinaatteja

Netissä on harrastajien keräämiä koordinaattilistoja Suomestakin esim. gps-waypoints.net. Ensimmäinen löytämäni liikeketjun koordinaattiluettelo on Jet-huoltoasemaketjun sivuilla. Joku jettiläinen on oivaltanut koordinaattien arvon.

Koordinaattiluetteloita julkaistaan ajatellen GPS-laitteita. Samalla ne ovat lahja Google Maps -fuusausten tekijöille. Liikeketjun ei välttämättä tarvitse itse tehdä karttasivua. Sen tekevät harrastajat.

Jetin lista on CSV-muotoinen eli pilkuilla erotettu tekstitiedosto. Sen levittäminen kartalle on varsin helppoa. Apissa on GDownloadUrl() -funktio, joka mahdollistaa tekstitiedoston asynkronisen lataamisen. JavaScriptissä on helpot string-metodit, joilla tekstitiedosto saadaan parsittua.

Jetin listasta oli heti laadittava kokeilusivu. Sivu lukee kyseistä tekstitiedostoa ja käyttää lisäksi geokooderia. Molemmat asynkronisia latauksia eli ilman aikataulua toimivia ja kuitenkin asioiden on tapahduttava tietyssä järjestyksessä. Se vaatii tiettyä ajattelua koodin suunnittelussa. Tuurilla saattaa päästä pitkälle.

Monet koordinaattiluettelot palvelisivat kaikkia osapuolia. Karttasivujen tekijät saisivat aineistoa, toimipisteiden omistajat mainosta ja käyttäjät hyödyllisiä sivuja. Kiva muoto tiedoston riviksi olisi: lat, lng, id, tekstiosuus ja koordinaatit WGS84 desimaalikoordinaatteina (kuten Jet). Koska saamme pysäkkiluetteloita?

tiistaina, elokuuta 08, 2006

Tim Berners-Lee ja Google Maps

Tim Berners-Lee on ollut paljon uutisissa kun WWW täytti toissapäivänä viisitoita vuotta. Vähemmälle huomiolle on jäänyt hänen Tabulator -projektinsa. Sen projektikuvauksessa sanotaan että tämä on yksi mahdollinen malli semanttisen webin selaimeksi.

Mies kertoo projektista omassa blogissaan. Tabulatorin karttaosuus on tehty Google Maps API:lla, milläpä muullakaan. Sivu ei toimi Internet Explorerilla.

sunnuntai, elokuuta 06, 2006

Kiintolevy tyhjenee

Viime viikonloppuna ilmestyi Googlen Mapsiin uusi linkkinappula nimeltään "Saved Locations". Se on nimensä mukainen paikka, jonne voi tallentaa sijainteja. Tallennukset ovat sidottuja Google-tiliin, joka on esim. jokaisella GMail-käyttäjällä.

Muodin mukaisesti tallennetaan taas uutta tietoa nettiin eikä omalle kiintolevylle. Mihin kiintolevyä kohta edes tarvitaan. Kompakti käyttöjärjestelmä ja selain flash-muistissa ja kaikki data eri puolilla nettiä - se on suunta. Omat tiedostot ovat löydettävissä miltä tahansa koneelta. Turha läppärin roudaaminen tulee vähenemään.

Toinen mainittava uudistus viime viikolta on Googlen helppien organisointi. Helpeistä on laadittu indeksisivu.

perjantaina, elokuuta 04, 2006

Google Earth ja Suomen matkailu

Ilta-Sanomat kirjoitti tiistaina kokonaisella aukeamalla Google Earthin Suomi-tarjonnasta. Artikkelissa arvosteltiin ohjelman mukana tulevan 'community showcase' -linkkilistan antamaa ankeaa kuvaa. Kyseinen lista sisältää Earth-keskustelupalstan kautta kertyneiden kansainvälisten linkkilistojen tarjontaa. Listoilla on mm. nettikameroita. Se ei ole varsinainen matkailijan lista.

Kun zoomaa lähemmäksi vaikkapa Helsinkiin ja kytkee päälle 'Google Earth Community Forums' -listan, avautuu paljon ihan hyvää harrastajien toimittamaa matkailutietoa.

Seuraavan päivän Ilta-Sanomissa oli artikkeli, jossa asiasta kysyttiin Matkailun Edistämiskeskuksen johtajan mielipidettä. Mielipide oli otettu otsikoksi: "Ei voi mitään." Artikkelissa kerrottiin MEK:n keskittyvän portaaliin, jonka toivotaan olevan valmiina 2008!

Todellisuudessa kuka tahansa voi ottaa asiakseen asiallisen materiaalin toimittamisen listoille. Foorumiin voi kirjautua kuka vaan. Kyseiset artikkelit suorastaan vaativat talkooväkeä toimimaan. Earth on asennettu yli sataan miljoonaan koneeseen.