sunnuntai, maaliskuuta 22, 2009

IE8

Tietokonelehden sivulta napattu lista epäilyttävistä firmoista: "Microsoft kertoo, että suomalaisista nettipalveluista esimerkiksi Digitoday, Eniro.fi, Helsingin Sanomat, Iltalehti, Irc-Galleria, Kauppalehti, Suomi24, Huuto.net, Taloussanomat ja Uusi Suomi ovat jo julkaisseet Internet Explorer 8 -selaimelle räätälöityjä lisäosia."


Voi pyhä.. Eikö IE8:n ollut tarkoitus noudattaa paremmin standardeja? Nyt Mikrosoft ylpeilee miten jotkut liehistelijät räätälöivät sivuja IE8:lle. Verenpaine...

Nyt on siis neljä selainta joille sivut pitää sovittaa: IE6, IE7, IE8 ja W3C-standardin mukaiset selaimet.


Päivitys 31.3.

IE8 poistetaan aivan kohta Google Mapsin tuettujen selainten luettelosta. Sen 'click' event antaa virheellisiä hiirikoordinaatteja. Vika, jonka korjaaminen kuuluu tehtaalle, ei sivuntekijöille.

lauantaina, maaliskuuta 21, 2009

Chrome on paras

Olen viime aikoina pitänyt koko ajan kahta selainta auki. Chromea Googlen omiin palveluihin (Gmail, groups...) ja Firefoxia kehitteillä olevan sivun zoomailuun. Molemmat ovat saaneet raivostuttavia piirteitä.

Chrome aloittaa keltään kysymättä jonkin ylläpitotoimenpiteen, joka kestää 10...15 minuuttia ja varaa koko koneen. Tosin käytän Chromen jotain niinsanottua edelläkävijäversiota.

Firefox jumittuu kesken jonkun sivun latauksen. Kyseessä on aina sivu, jota olen tutkinut Firebugilla. Firebug on suurin siunaus, mikä JavaScriptiä on koskaan kohdannut mutta...

Syyt minkä vuoksi käytin Firefoxin kakkosversiota lähes kalkkikseksi saakka olivat plugarit nimeltä Firebug , Web Developer ja View Source Chart.

Vasta kun View Source Chart julkaisi viimeisenä kolmoskelpoisen version, Kalkkiskin vaihtoi kolmoseen - ja katuu. Kakkosen kanssa käytännön hommat hoituivat sujuvammin. Vanha Firebug oli parempi. En tarvitse Firebugilta niitä juttuja joita olen tottunut lukemaan Web Developerista ja View Source Chartista.

Kun Firebug muuttui yhden miehen projektista avoimen koodin yhteisöprojektiksi, tapahtui juuri se mikä oli odotettavissa. Projekti oli valmiiksi niin valovoimainen kuin projekti voi olla. Jokainen valovoimaiseen projektiin mukaan 'päässyt' haluaa siihen sormenjälkensä.

Eclipse-projektia on seurattava. Heillä on jo upea editori. Debuggerista uhoavat. Jännä nähdä kuka ostaa Adoben.

perjantaina, maaliskuuta 06, 2009

Yrityssalaisuudet poistettiin Suomesta

Ei kosketa erityisesti Google Mapsia mutta kaikkia kansainvälisiä web-kehitysprojekteja.

Keskeneräiset kuumien web-palveluiden kehitysprojektit ovat visusti salassapidettyjä hankkeita joiden kehitysryhmä allekirjoittaa ankarat salassapitosopimukset ennenkuin tieto alkaa kulkea. Tällaisiin hankkeisiin kuuluu paljon suomalaisia kehittäjiä.

Lain yksityiskohdilla ei ole merkitystä, eivät niihin ulkomaalaiset perehdy. Otsikot riittävät: "Suomi valvoo sähköpostiliikennettä". Suomeen ei siis uskalla lähettää edes tiedustelua kuumasta hankkeesta.

Mitä voi tehdä ettei syrjäydy kansainvälisistä projekteista. Kannattaa lopettaa kaikki kirjoittaminen webbiin Suomen kielellä. Kannattaa hankkia sähköinen identiteetti jostain luotetusta demokratiasta. Varminta on toimia rehellisesti ja siirtää koko tomumajansa johonkin luotettuun demokratiaan.

Luultavasti Nokia tulee samaan johtopäätökseen.