maanantaina, joulukuuta 26, 2005

Näppärä versiokäytäntö

API JavaScript-tiedoston versiointijärjestelmä uudistettiin ja selostettiin virallisessa blogissa. Uudistetusta versiosta tiedotetaan julkaistaessa mutta se otetaan oletusversioksi vasta viikkoa myöhemmin. Näin annetaan karttasivujen ylläpitäjille mahdollisuus testata uutta versiota ennen käyttöönottoa. Havaintoja raportoidaan keskusteluryhmässä.

Jos ei saa sivuaan toimimaan uudella versiolla, voi pysyä toistaiseksi vanhassa. Google lupaa, että vanhat versiot toimivat joitakin kuukausia. API JavaScriptin latausparametreissa voi määritellä oletusversion sijasta tietyn versionumeron tai uusimman julkaistun version. Näin eri versioilla toimivia sivuja voi olla serverillä koko ajan testausta varten. Käytäntö on saanut riemuitsevan vastaanoton.

torstaina, joulukuuta 22, 2005

Taas uusi API

Google on julkaissut jo useampaankin palveluunsa julkisen ohjelmointiliitynnän, APIn. Viimeisin on personoidun Google kotisivun API. Se mahdollistaa omien sisältömoduleiden luomisen Google kotisivulle. Modulin voi panna julkiseen jakeluun. Google ylläpitää modulihakemistoa, jonne otettavat modulit se tarkistaa. Hakemistossa on vasta muutama moduli. Tämän päiväinen tulokas on viides ja se on Google Maps -pohjainen sääkartta.

Kyseinen API haiskahtaa merkittävältä askeleelta:
- moduli on XML-muotoinen tiedosto
- moduliajattelu nettisivujen tekoon, hmm.. kohta nettisivun tekeminen muistuttaa seinän laatoittamista
- Google huolehtii laadunvalvonnasta ja julkistamisesta

Modulirakenne perustuu tilankäytön kannalta <iframe> -paketointiin. Tämä asettaa tiettyjä rajoituksia, mutta antaa turvallisuutta. Saa nähdä tuleeko paheksuttu kehysrakenne tämän myötä takaisin muotiin.

Tällä uudella mallilla luodaan taas uusia mahdollisuuksia innovaattoreille. Aiheella on oma virallinen keskusteluryhmänsä, joka vaatii liittymisen.

keskiviikkona, joulukuuta 14, 2005

Kuinka monta desimaalia?

API käyttää koordinaateissa nykyisin kuuden desimaalin tarkkuutta ulospäin. Alussa se oli koko JavaScriptin kykenemä 14 desimaalia. Joidenkin sivujen lähdekoodeissa näkee annetun koordinaatteja jopa 20 desimaalilla. Desimaaleja syntyy muunnoslaskutoimituksissa minuuteista ja sekunneista, eikä niitä malteta katkaista. Mitä nämä tarkkuudet merkitsevät matkoina maan pinnalla?

Leveysaste on 111.2 km. Pituusasteen merkitsemä matka riippuu leveysasemasta, mutta etelä-Suomessa se vastaa 100.8 km:n matkaa. Näillä voi leikkiä lat/lng-laskukonesivulla. Kuuden desimaalin tarkkuus tarkoittaa siis noin kymmenen sentin tarkkuutta - varmasti riittävää opaskarttoihin. 14 desimaalilla merkitään paikka miljoonasosamillimetrin tarkkuudella. 20 desimaalilla voidaan todennäköisesti osoittaa jo yksittäistä atomia.

maanantaina, joulukuuta 12, 2005

Help

Internet Exploder antaa virheilmoituksen Google Maps APIn help-sivusta. Kuitenkin sivu näyttää sisältävän pelkkää tekstiä. Sivun koodin tarkastelu paljastaa, että sivulla on kartan JavaScript, mutta div puuttuu ja koko kartta jää näkymättä kaikilla selaimilla. Googlelaisilla taitaa olla kiireistä.

Näppäinoikotiet

Google Localissa toimivat näppäinoikotiet: liikkuminen nuolinäppäimillä, vauhdikkaampi liikkuminen [PgUp] [PgDn] ja[Home] [End] -näppäimillä. Zoomaaminen käy [+] ja [-] -näppäimillä. Aivan kuin kaksikymmentä vuotta sitten kun hiirtä ei vielä oltu hyväksytty PC-maailmaan.

Näppäimistön käyttö kartalla liikkumiseen on äärettömän kätevää. Varsinkin jos ainoana vaihtoehtona on kannettavan oma 'hiiri'. Näppäimistöohjaus toimii juoheammin. Nuolinäppäintä voi pitää jatkuvasti pohjassa, toisin kuin kartan vastaavaa hiiripainiketta. Väli-ilmansuuntiinkin pääsee, koska kahta nuolinäppäintä voi painaa yhtä aikaa. Jos yhteyden nopeus riittää, kulkee silmissä hävittäjälentäjän näkymiä. Esim rajavyöhykettä pitkin lentäminen muistuttaa peliä.

Näppäinoikoteitä ei kuulu APIn viralliseen dokumentointiin, enkä ole nähnyt niitä tähän asti kenenkään käyttävänkään. Kuitenkin niiden henkiin herättäminen on yksinkertainen komento. Niinpä satelliittisurffaussivu sai ne. Juuri siinä käytössä ne pääsevät oikeuksiinsa.

LiikkuVille sai ne myös. Lisäksi siinä on nyt käytössä nuppineulojen mouseover. Toinen dokumentoinnin ulkopuolinen ominaisuus.

perjantaina, joulukuuta 09, 2005

Kirjanmerkit

Sijaintien tallentaminen kirjanmerkeiksi tai linkeiksi on onnistunut tähän saakka vain Google Localissa. Nyt se on mahdollista myös kahden kartan satelliittisurffaussivulla. Esim: Keimolan moottorirata, Palo Alton maisemia, Vaasan kraateri.

Google Localista tuttua Link to this page -painiketta ei ole eikä tarvita, eikä sen painamista voi siis unohtaa. Osoiterivin URL muuttuu aina kartalla siirryttäessä. Sen sijaan selaimen sivunpäivityspainiketta joutuu klikkaamaan kirjanmerkistä toiseen siirryttäessä. Pikku harmi. Sijainnin voi kirjanmerkitä, URL:n voi kopioida ja sijoittaa henk.koht.linkkikirjastoon tai sähköpostittaa kaverille.

Satelliittilöytöjen linkkikirjasto voisi olla suomalaisen keskustelupalstan tai wikin muodossa, jos harrastajia riittää.

Google Transit

Otsikko "taas uutta Googlelta" on jo kulunut. Google Transit beta on julkisten kulkuneuvojen reittihakupalvelu aikatauluineen. Perusjatus kuten matka.fi, mutta tietysti Google Maps -pohjainen. Toistaiseksi se toimii vain Oregonin kaupungin alueella. Kyseessä on siis toimintaperiaatteen esittely. Googlen omassa blogissa pyydetään kiinnostuneita julkisen liikenteen tahoja ottamaan yhteyttä. Helpissä pyydetään myös palautetta.

Juuri tämänkaltaisessa käytössä Google Maps pääsee oikeuksiinsa.

torstaina, joulukuuta 08, 2005

Firefox 1.5

Firefoxin versio 1.5 on luopunut beta-merkinnästä ja sen jakelu käynnistyi kuun vaihteessa miljoonan latauksen päivävauhdilla. Noin kuukausi sitten betassa huomattu ongelma puhekuplien muodostamisessa on täysin ennallaan. Asia on saanut paljon palstatilaa Google Maps API-keskusteluryhmässä, se on mainittu GoogleMapsManiassa ja se on Mozilla.orgin tiedossa. Kiire on ollut liian kova. Erityisen irvokkaaksi asian tekee se, että Googlella ja Firefoxilla on käynnissä yhteinen markkinointikampanja jonka seurauksena latauspainikkeita näkyy nettisivuilla viljalti. Tämänkin sivun alareunassa on sellainen.

FF 1.5:n uusia hienoja ominaisuuksia on automaattipäivitys, joka on ensisijaisesti turvallisuustekijä, mutta se pelastaa tässäkin asiassa. Sivuntekijät ovat keksineet väliaikaisen vastalääkkeen, joka kerrotaan nyt suomenkielisen oppaan lopussa. Sama ongelma vaivaa myös Operaa ja Safaria.

keskiviikkona, joulukuuta 07, 2005

Uusi dokumentaatio

Google Maps APIn virallinen dokumentaatio päivitettiin ensimmäisen kerran julkaisemisen jälkeen. Yllätyksiä ei ilmestynyt. Yllätykseksi voidaan paremminkin laskea muutosten pieni määrä. On lukemattomia yleisessä tiedossa ja laajassa käytössä olevia ominaisuuksia, joita ei ole dokumentaatiossa. Yhteensopivien selainten listaa ei muutettu, vaikka Google Localin helpissä on tarkempi lista, jolta poistettiin IE5.5 jo alkusyksyllä.

sunnuntai, joulukuuta 04, 2005

Haku koordinaateilla

Google Localin hakuruutuun voi kirjoittaa paikan nimen sijasta suoraan koordinaatit. Syöttömuoto on lat, long. Eli koordinaatit pilkulla erotettuna ja desimaalimuodossa käyttäen desimaalipistettä (esim: 60.17, 24.94). Koordinaatit voi syöttää myös minuutteina ja sekunteina käyttäen välilyöntiä erottimena (esim: 60 10, 24 55).

Sijainnin esittämiseksi Google Local -kartalla, koordinaattien perään voidaan kirjoittaa sulkumerkkeihin selitys, joka tulee näkyviin infokuplassa. Esim. Kätevä tapa linkittää kartta suoraan mille tahansa nettisivulle.

Google Localiin voi siirtyä API-sovelluksista 'Powered by Google' -logoa klikkaamalla. Näin pääsee samaan kohtaan samalla zoom-asetuksella.

lauantaina, joulukuuta 03, 2005

Optimaalinen kartan koko

Googlen kartat koostuvat 256 x 256 pixelin paloista. Englanniksi 'tile'. Esitin jokin aika sitten teorian, että optimaalinen kartan koko on 256:n kerrannainen. Teorialle suunnilleen naurettiin ja vastauksissa vedottiin satunnaisuuteen. Tosin osaajat olivat hiljaa. Nyt keksin yhtäkkiä kokeilla Firefoxin sivuntallennuksella. 256 kertaa 256 kartta tuotti yhdeksän 'tiilen' palautuksen ja 257 kertaa 257 tuotti 16 'tiiltä'.

Kun tiedonsiirto merkitsee, on kartan koon järkevällä valinnalla merkitystä.

perjantaina, joulukuuta 02, 2005

Suomenkielinen opas

Kellonajasta näkyy, että venyi. Sain aikaiseksi suomenkielisen ohjesivuston, jonka avulla kuka tahansa, joka ylläpitää nettisivuja, voi upottaa sivulleen interaktiivisen Google Maps-ruudun. Ohjeiden luotettavuuden todistamiseksi sivulla on näkyvissä ihan toimivat lopputulokset.

Homma etenee kolmessa vaiheessa: kartta, siihen nuppineuloja ja viimeksi infoikkunat. Kartan koon ja kontrollipainikkeiden arvioimiseksi on suunnittelun apusivu, jolla on muutama eri kokoinen kartta ja jolta on kätevä etsiä myös koordinaatit.

torstaina, joulukuuta 01, 2005

Kartat ja politiikka

Tämän blogin sivupalkissa oleva Google News -linkki johtaa uutisiin hakusanalla "Google Maps". Eilen puolet uutisista kertoi Intian taas suuttuneen Googlelle kartoista. Intian ulkoministeri Inderjit Singh kertoi lähettäneensä oikein kirjeen Googlen suurimmalle johtajalle ja pistäneensä suurlähettiläänsä käymään.

Kesällä Intia moitti Googlea vaarallisen tarkoista satelliittikuvista. Nyt moite on puhtaan poliittinen. Googlen kartoissa on Intian ja Pakistanin raja piirretty Kashmirin kohdalla väärin. Siis se raja, josta kyseiset valtiot sotivat loppumatonta sotaansa. Syyttääkö Intia Googlea koko sodan aiheuttajaksi vai onko tämä pyyntö ryhtyä rauhanneuvottelujen isännäksi?

Kun Taiwan moitti alkusyksystä Googlea "Kiinan residenssi" -nimityksestä, Google muutti karttoja heidän mielikseen. Nyt jatkuva karttojen uudelleenpiirtely saa todennäköisesti riittää.

Avoin ehdotus Googlelle: Palkatkaa Martti Ahtisaari rauhanneuvottelijaksi, kiinnittäkää "Dont be evil" -pinssi rintamukseen ja pistäkää Kashmirin koneeseen.

Sijainti tuli mukaan tiedon organisointiin

Noin lukee tämän blogin otsikkotaulussa eli perustuslaissa. Placeopedia varmasti kuuluu siis aihepiiriin. Se on nuppineulasivusto, joka liittää sijainnin Wikipedian artikkeleihin. Se on vajaan kolmen kuukauden toimintansa aikana kerännyt jo yli seitsemän tuhatta merkintää. Suomi on hyvin edustettuna.

Sivulla näkyy ensin maailmankartta, jossa on harvakseen neuloja. Kun zoomaa lähemmäksi, ilmestyy uusia neuloja, jotka listautuvat myös sivupalkkiin. Toiminnassa on vielä pientä hiomista, mutta periaate on hurmaava. Sivulla on myös satunnaispainike, joka saattaa heittää mihin maailmankolkkaan tahansa. Se eroaa satelliittisurffaussivun satunnaispainikkeesta sillä, että se ei heitä keskelle merta tai jäätikköä, vaan paikkaan, josta on jotain kerrottavaa. On tyhmempiäkin ajanvietteitä.