Vieraskirja
Tällä blogilla on nyt vieraskirja, joka on luonnollisesti Google Maps -pohjainen. Olkaa hyvä. Kannattaa zoomailla ja sijoitella merkki ajan kanssa, koska en edes tiedä miten vahingonlaukaukset poistetaan.
Näkökulma muuttuu. Kesällä 2005 tulivat interaktiiviset kartat ja satelliittikuvat nettisivuille. Sijainti tuli mukaan tiedon organisointiin. Kaikki maailman asiat löytyvät helpoiten kun niitä lähestyy avaruudesta.
Nyt Google on lisäämässä palveluihinsa tietokannan. Sen nimi on Google Base ja toimi jo hetken osoitteessa base.google.com. Asiasta kerrottiin Googlen omassa blogissa ja lukemattomissa uutislähteissä.
Olen statistiikasta huomannut, että palstallani on lukijoitakin - nöyrin kiitos. Tein jo alussa päätöksen, että Google Maps Mania saa hoitaa linkkipalstan virkaa. Tässä blogissa tullaan linkkaamaan suomalaiset Google Maps API -sovellukset, sitten kun niitä tulee. Yksi vasta on julkaistu ja pari muuta saman tekijän raakiletta on joku saattanut vahingossa löytää.
Kirjoittajan kaksoiskartta-navigointisivu otettiin tiistaina mainitsemani oppikurssin esimerkiksi. Ainoa muutos kuukauden takaiseen kaksoiskarttaan on hienompi tähtäin pikkukarttaan. Kahden kartan käyttöliittymällä on etunsa ja se tulee melko varmasti yleistymään.
Localin kartat ovat Navteqin toimittamat. Kuitenkin API-sivujen kartat tulevat nyt Tele Atlakselta. Muutos tapahtui samassa rytäkässä, jossa Maps ja Local yhdistettiin. Syytä ei ole ilmoitettu, mutta lienee sopimustekniikkaa.
Helsingin yläpuolella on viikon ajan pörrännyt hitaasti helikopteri, joka kuvaa ja mittaa kolmiulotteisesti maastoa. Kuvauksen on tilannut kaupunki. Materiaalin käyttötarkoituksina mainitaan kantakartoituksen tarkentamisen lisäksi tulvasuojelu.
Google Maps API -keskustelupalstalla on joitakin ohjelmointiosaajia, jotka väsymättä antavat neuvoja kaikkiin kysymyksiin. Eräs aktiivisimpia on Mike Williams. Nyt hän on julkaissut aiheesta oppikurssin Google Maps API Basic Tutorial. Siinä on käyty läpi karttasivujen tekemisessä oleelliset asiat sudenkuoppineen. Esimerkit ovat selkeitä ja hyvin dokumentoituja.
Google julkaisi RSS-lukijan Google Reader. Sen käyttöliittymä on googlemaisen yksinkertainen ja tehokas. Siinä yhdistyy haku ja RSS-lukija. Helpoin tapa käyttää RSS-syötettä arkipäivän hyödyksi.
Missään ei ole virallisesti määritelty, mitä Web 2.0 tarkoittaa. Nettivisionääri Tim O'Reilly on kirjoittanut perusteellisen seitsemänkohtaisen näkemyksensä sivuilleen otsikolla: What Is Web 2.0. Kirjoitus on aika pitkä. Programmableweb.com käyttää viehättävän yksinkertaista määritelmää: APIt ja niiden avulla tehdyt mash-upit (integroinnit) ovat Web 2.0.
Google Maps ja Google Local ovat nyt yksi ja sama. Kumpaan tahansa kirjautuminen avaa Google Localin. Samalla Beta-merkintä on poistunut USA:n osalta.
Google on ollut mediassa esillä suunnilleen viikoittain uusien tuotteiden ansiosta. Tuotejulkistusten sarja alkoi noin vuoden kuluttua massiivisesta osakeannista. On ollut hienoa nähdä, että kerätyt rahat on käytetty alan kehittämiseen.
Viime yönä Google otti käyttöön uuden API-version. Muutoksia näkyy myös itse Google Maps -sivulla. Sivupalkkitila on siirretty vasemmalle ja USA:ssa kartta keskittyy automaattisesti vierailijan IP-osoitteen perusteella.