sunnuntai, syyskuuta 18, 2005

Apuneuvo satelliittisurffaukseen

Satelliittikuva on suunnistuksen kannalta kuin vieras metsä. Zoomia joutuu välillä vetämään taakse. Käyttökelpoisen oloinen ratkaisu on kahden karttaikkunan nettisivu. Kumpikin kartta näyttää samaa paikkaa, toinen karttaa ja toinen satelliittikuvaa ja kumpaakin voidaan zoomata erikseen. Liikkuminen tapahtuu raahaamalla jompaa kumpaa karttaa, toinen seuraa perässä. Tässä linkki. Sivu näyttää myös koordinaatit.

lauantaina, syyskuuta 17, 2005

Grafiikkaformaateista

Kirjoitin pari kuukautta sitten, että Googlen karttojen GIF-formaatti tuottaa hankaluuksia Java-kännyköissä. Tieto on vanhentunutta. Kartat tulevat nykyisin PNG-muotoisina ja ongelma on poistunut. Satelliittikuvien JPEG on edelleen ongelma monille kännyköille.

Formaatti johon sekä J2ME mobiilijavassa, että selaimissa ollaan siirtymässä on SVG. Scaleable Vector Graphics. Se on W3C:n suositus. Ensimmäiset selaimet, jotka sitä tukevat, ovat Opera 8 ja Firefox 1.5 "Deer Park", jonka beta julkaistiin viime viikolla.

keskiviikkona, syyskuuta 14, 2005

Journalistipalkinto Google Maps -sovelluksella

Adrian Holovaty nousi suorastaan julkkikseksi, kun hänen Chicagocrime.org -sivustonsa sai runsaasti palstatilaa sekä painetussa, että verkkomediassa. Sivustolla on havainnollistettu Chicagon poliisin rikostilastot nuppineuloilla Googlen kartalla.

Ensimmäisen palkkio Adrianille tuli uuden työpaikan muodossa, kun Washington Post kutsui hänet uuden teknologian innovaattorin tehtäviin. Nyt hänelle myönnettiin interaktiivisen journalismin Batten-palkinto. Se tarkoittaa kunnian ja maineen lisäksi kymppitonnin rahanippua.

Palkinto meni kyvykkäälle ja toimeliaalle ohjelmoijalle, joka on tehnyt paljon muutakin, mutta erikoistunut nettijournalismiin. Projektiluettelo.

tiistaina, syyskuuta 13, 2005

MapStats

BlogFlux on blogihakemisto, jossa on useita lisäpalveluita. Uusimpana MapStats, joka tavanomaisen kävijätilaston lisäksi esittää viimeisimmät vierailijat nuppineuloina Googlen kartalla. Tilastoa pääsee katsomaan jos sivulla on tällainen painike, ja tilasto on asetettu julkiseksi. Asensin MapStasin tälle blogille hetki sitten. Tämän sivun tilasto on julkinen ja painike löytyy sivupalkin alaosasta. Paikannus perustuu luonnollisesti IP-osoitteisiin. Palvelulla on demosivu.

keskiviikkona, syyskuuta 07, 2005

Japanin kartat

Tulipahan virtuaalieksyttyä Japanissa. Sikäläiset kartat ovat merkittävästi eri näköisiä, kuin mihin olemme tottuneet . Zoomattaessa kolmostasolta kakkostasolle kartta muuttuu osassa maata tiekartasta maastokartaksi korkeuskäyrineen ja rakennuksineen. Hybridinäyttöä ei ole. Kartat ovat käsin piirretyn näköisiä. Sattumanvarainen paikka.

Google Maps Maniasta näkyy japanilaisten valtava aktiviteetti ja innostus. Saarella on selvästi patoutunutta tarvetta digitaalikartoille.

tiistaina, syyskuuta 06, 2005

Koordinaatit osoitteesta

Löysin ilmaisen geokoodaussaitin travelgis.com. Sen automaattinen käyttö on estetty kirjaintunnistuksella ja se kattaa Suomesta vain Helsingin, mutta kätevämmin sieltä koordinaatit saa kuin satelliittikuvasta etsimällä.

Koordinaattien lisäksi se antaa Universal Address -merkkijonon. Se on ovela kahdeksan merkin (numeroita ja kirjaimia) esitys koordinaateista noin talon tarkkuudella. Esim Mannerheimintie 1, Helsinki, Finland on: K2B81 T0TMK. Kymmenmerkkisellä versiolla päästään metrin tarkkuuteen. Systeemin on lanseerannut eräs kanadalainen firma kaksi vuotta sitten ja sitä kutsutaan myös nimellä NAC (Natural Area Code). Geokoodaus olisi vain yksinkertainen laskutoimitus jos kyseisten osoitteiden käyttöön siirryttäisiin. Mielenkiintoista. Lisätietoa.

Google Maps mukana pelastustöissä

Eilen Google julkaisi tuhoalueesta vielä yhtä zoomitasoa tarkemmat satelliittikuvat kuin muualta maailmasta. Tämä tapahtui varsin pian sen jälkeen kun joku ehdotti sitä Google Maps -keskusteluryhmässä. Kuvien katseluun on joku tehnyt työkalun, jolla uutta ja vanhaa kuvaa voi katsella vierekkäin. Vapaaehtoismajoittajien sivuilla on nuppineulakartta ja yksi nuppineulasivu on pystytetty viestintään.

Uutishaku sanoilla Google Maps tuo uutispalstoja, joista 80% käsittelee Katrinaa. Karttakäyttöliittymä ja satelliittikuvat ovat osoittaneet käyttökelpoisuutensa katastrofitilanteissa. Euroopan puolen kuuluisin nuppineulasivusto on ilmeisesti edelleen Lontoon pommi-iskujen raporttisivu.

lauantaina, syyskuuta 03, 2005

Satelliittikuvaa Katrinan tuhoista

Google on julkaissut tuoretta kuvaa tuhoalueesta. New Orleansin alueella Google Mapsiin ilmestyy map/sat/hyb -painikkeitten lisäksi neljäs punainen Katrina-painike, jolloin vanhaa ja uutta kuvaa voi verrata. Uusi kuva vaikuttaa tummalta. Se on vettä!

Asiasta on tietoa Googlen omassa blogissa. Google toivoo, että kuvista on hyötyä avustustoimissa ja samalla toivoo API-koodaajilta hyödyllisiä sovelluksia. Kuvaa alueelta.

Earthin satelliittikuvat tarkemmat

Juuri ilmestyneessä Mikrobitti-lehdessä on artikkeli Google Earthista ja NASA World Windistä. Siinä on Google Earth-näkymä Helsingin keskustasta. Kuvassa länsipuoli on tarkkaa ja itäpuoli utuisempaa. Kuva näyttää täsmälleen samalta kuin Google Mapsin Helsinki tälläkin hetkellä. Näin on ollut artikkelin kirjoitushetkellä. Nyt Earthissa on tarkka satelliittikuva mm. koko Helsingistä. Asian oli huomannut nimetön kommentoija jo 18.8.

Harmi ettei GoogleMapsin satelliittikuvia päivitetä samalla innolla. Se helpottaisi nuppineulojen asettelua. Vai onko jollakulla tiedossa ilmaista geokoodausta Suomen kaupunkeihin? Siis katuosoitteiden koordinaattitietoja.

Alkaako Googlessa olla liian korkeat seinäkkeet osastojen välillä nyt jo.