lauantaina, heinäkuuta 30, 2005

Satelliittisurffaus

Se satelliittisurffaussivu, joka esiteltiin MBNetissä, on saavuttanut suomalaisten suosion:

http://perljam.net/google-satellite-maps/

Kyseinen sivusto on perustettu paljon ennen APIa, eikä siinä olekaan nuppineuloja - vielä.

Kyseisellä sivulla on suomalaisten hittejä 80 ja saksalaisten 86, meneekö maiden kokosuhteissa? Vaikuttaa muutenkin, että suomalaiset ovat tajunneet jujun. Kun kartat eräänä päivänä ulottuvat tänne, meillä julkaistaan samana päivänä uskomattomia sovelluksia. Nokia on hyvin todennäköisesti mukana.

tiistaina, heinäkuuta 26, 2005

Epätoivoinen $soft

En ollut väärässä, kun arvelin kysymyksessä olevan edelläkävijöitten ilmiön. Ikuinen perässähiihtäjä $soft reagoi asiaan "välittömästi". Turha etsiä linkkiä tältä sivulta. Tuttu epäergonomia on mukana ja käyttö on nykivää "epä-Googlemaista". Huvittavaa, että Applen pääkonttori on sensuroitu kuvista.

Kaikki viittaa siihen, että tulevaisuuden käyttöliittymissä ovat kartat vahvasti mukana. Windowsille tuli uusia kiireitä.

Ennuste: Linux ja Google yhdessä ovat ne voimat, jotka lopulta lannistavat $softin. Linux tarkoittaa toimivaa softaa ja G osaa hallita maailmanlaajuista tietomassaa. $soft ei koskaan vaivautunut miettimään moisia pikkuseikkoja. Olisi ollut helppo tajuta, että tieto organisoituu maantieteen mukaan lähes luonnostaan.

Googlen selainta ennustellaan monilla palstoilla. Entä selaimen jälkeen? Ennustus: G julkaisee ilmaisen käyttöjärjestelmän, joka pohjautuu Linuxiin ja jossa on mukana paljon yllätyksiä - eräänä päivänä.

Loma ilman nettiä

Lomalla näin Etelä-Pohjanmaan pienen kunnan taksimiehen nykyisen "ULA"-systeemin. Taskussa PDA ja autossa GPS. Telakoitumalla tieto siirtyy. PDA:ssa näkyy:
- oma sijainti kartalla
- muitten autojen sijainti ruuduittain
- oma ajohistoria
- tilaukset piippauksen kera (ilmeisesti SMS)
- tilasto

Hieno systeemi. Google Maps muuttaa tätä toimivaa järjestelmää esim sillä, että se on ilmainen (tähän saakka kartoista piti maksaa) ja tarjoaa myös ilmakuvat, jotka saattavat joskus olla korvaamattomia etsivälle autonkuljettajalle. Nuppineulat antavat uusia (rajamattomia) mahdollisuuksia. Nyt ymmärrän, miksi Nokia julkaisi PDA:n ilman puhemahdollisuutta. Puhelin pitää olla erikseen, koska laitteita tarvitaan yhtäaikaisesti. Kohta kaikilla maailman autokuskeilla on PDA...

tiistaina, heinäkuuta 12, 2005

Google Maps kännyköihin



Googlen kartasto on käytettävissä Java J2ME-yhteensopivilla kännyköillä ja kämmentietokoneilla MGMaps-sovelluksen avulla. Kukapa ei haluaisi, että taskussa olisi aina kaiken varalta koko maailman kartat viemättä yhtään tilaa.

Suomesta on nähtävissä vasta satelliittikuvaa, jota voi tietysti esitellä kavereille. Amerikkaan tai Englantiin matkaavan kannattaa ladata kyseinen ohjelma, jos kännykkä löytyy yhteensopivien listalta.

Sovelluksen koko on alle puoli Megaa ja se on ladattavissa wappisivulta: wap.mgmaps.com ilmaiseksi ei-kaupalliseeen käyttöön.

Googlen kartat ovat GIF- ja satelliittikuvat JPEG-muodossa. Java-speksissä vaaditaan vain PNG-formaatin tuki. Jotkut pienemmät puhelinvalmistajat ovat lukeneet speksin turhan tarkasti. Ohjelman kirjoittaja Cristian Streng arvelee, että formaattimuunnos rikkoisi Googlen käyttöehtoja.

Geo-tag

Geo-tag on digikuvaan liitettävä sijaintitieto. Tieto voidaan syöttää käsin muistinvaraisesti, mutta automaattisesti se saadaan kun pidetään GPS-navigaattoria kuvatessa mukana. Kuvat ja koordinaatit yhdistetään tietokoneella perustuen kuvan kellonaikaan ja GPS-laitteen vastaavaan aikaan perustuvaan paikkatietoon. Tässä on selkeä sovelluskohde Google Maps APIlle. Albumisaitti Zoto soveltaa sitä jo.

Ei ole vaikea ennustaa, että Googlen oma albumiohjelma Picasa ottaa geo-tagit käyttöön jollain aikataululla. Samoin voidaan odottaa, että kameravalmistajat suunnittelevat GPS-paikantimen integroimista kameraan tai ainakin Bluetoothia, jonka kautta saataisiin paikkatieto erillisestä GPS-laitteesta, omasta tai tuntemattoman japanilaisturistin taskussa olevasta.

Korttelikuvaus

Seuraava askel satelliittikuvauksesta ja ilmakuvauksesta lähemmäs kadunkulkijan näkökulmaa löytyy täältä.
Amazonin tytäryhtiö, A9.com on alkanut kuvata Amerikan suurkaupunkien katujen julkisivunäkymiä yhtenäiseksi kuvaketjuksi. Parikymmentä kaupunkia on kuvattu ja materiaalia on kertynyt yli kaksikymmentä miljoonaa ruutua.

Heidän käyttöliittymänsä ei perustu Googlen karttoihin. Palstoilla onkin liikkunut huhuja, että Google olisi jo käynnistänyt oman vastaavan projektinsa. Googlen kuvausautossa kerrotaan olevan kameroiden lisäksi lasermittauslaitteita. Lopputuloksesta odotetaan kolmiulotteista. Menetelmä on kehitetty Stanfordin yliopistossa. Suomi saa odottaa A9:n tai Googlen kuvausautoa sen verran kauan, että joku voisi toteuttaa hankkeen omin kotimaisin voimin. Suomen kaikki asutut tienvarret olisi kuvattu arviolta miljoonalla ruudulla.

Mikä on Google Maps API ?

Google Maps on maailmankartta, joka on zoomattavissa katukartaksi asti. Valittavissa on karttanäyttö, joka kattaa tarkasti vasta Pohjois-Amerikan ja Englannin, tai satelliittikuva, joka kattaa koko maailman. Kartalla liikutaan raahaamalla tai painikkeilla.

Google Maps API on liitäntä, joka mahdollistaa Googlen kartaston sulauttamisen mihin tahansa webbisivuun. Liikkuminen ja zoomaaminen ovat ohjattavissa JavaScriptillä. Karttaan voidaan sijoittaa nuppineuloja, reittiviivoja ja puhekuplaikkunoita. Nuppineulalla, joka on samalla painike, voidaan merkitä yksittäinen rakennus tai muu osoite. Se säilyttää kokonsa ja erottuu, vaikka zoomattaisiin ulospäin aina koko maailman näkymään asti. Nuppineula saadaan tarvittaessa liikkumaan. Sovelluskohteita on noin ääretön määrä.

sunnuntai, heinäkuuta 10, 2005

Kuhina käy

Uusia APIlla tehtyjä sivuja ilmestyy vauhdilla. Suurin osa harrastus- ja kokeilumielessä tehtyjä, mutta kaupallisia sovelluksiakin on jo. Esim ravintolakarttoja Amerikan puolella. Google Map API on dokumentoitu kiitettävästi, mutta skriptiesimerkeistä puuttuu se kaikkein oleellisin. Kuinka nuppineuloja ja niiden puhekuplia asetellaan helposti.

Sivujen lähdekoodeja katsellessa näkyy se sama haparoiva sekoilu ja kokeilu jotka leimaavat omaa sivuanikin (huomaa: ei vielä linkkiä). Vasta tänään löysin ensimmäisiä tyylikkäästi koodattuja, esim. "Valmiit" sivut ilmoittautuvat Google Maps Mania blogiin. Google Maps API keskusteluryhmästä käy ilmi, että innostuneita sivuntekijöitä on paljon töissä ympäri vuorokauden.

Ilmiö on merkittävä ja sillä on kauaskantoiset vaikutukset. Moni lomalta palaava sivuntekijä kokee shokin. "Lomani aikana kaikki muuttui, en voinut enää palata töihin, olen jäänyt niin pahasti ajastani jälkeen."

Omakin lomareissu tulee pahimpaan mahdolliseen aikaan. Ensi viikko ilman nettiä - mitä pahaa olen tehnyt.

lauantaina, heinäkuuta 09, 2005

Kesä 2005

- 17. kesäkuuta Google laajentaa satelliittikuvansa kattamaan koko maailman
- samalla julkistetaan Google Earth beta
- 29. kesäkuuta Google julkistaa Where 2.0 -tapahtumassa Google Map API sovellusliitännän betan. Tim O'Reillyn mielestä olemme käännekohdassa, siirtymässä web 2.0-aikaan.
- Yahoo julkistaa API:nsa seuraavana päivänä
- 7. Heinäkuuta Googlen APIlla skriptattuja sivuja ei ole monia, mutta julkisuuteen nousee sivut, joilla raportoitiin interaktiivisen kartan avulla Lontoon pommi-iskuista muutamassa tunnissa. Isot tiedotusvälineet linkkasivat näille sivuille ja varmasti panivat omat nettiosastonsa koville "miten harrastelijat tekevät niin paljon upeampia sivuja?"