perjantaina, marraskuuta 17, 2006

Julkinen geotieto 2

Tämä blogi keskittyy Google Maps apin tekniikkaan ja ilmiöihin sen ympärillä, ei maanmittaukseen eikä rajariitoihin. Siis levysoittimeen - ei musiikkiin. Kuitenkin Zache_n kommentti edelliseen postiin kirvoitti kirjoittamaan.

EU on jo ehtinyt skrivata INSPIRE-direktiivin, joka neuvoo valtioita pitämään paikkatietodatan plakkareissaan. Samaan aikaan Suomi on hallituksen suulla päättänyt ottaa takaisin asemaansa maailman johtavana it-maana. Suomi silti estää paikkatietotekniikan kehitystä pitämällä maantieteellistä dataa valtion kassaholvissa.

Suomen maantieto on kerätty veronmaksajien suosiollisella avustuksella ehkä maailman tarkimmaksi datapaketiksi. Sen nimi on Digiroad. Veronmaksaja saa ostaa kyseisen paketin hintaan € 170.-. Ostajan pitää luonnollisesti lukea käyttöehdot. En ole ostanut, koska tarjouksessa on kaksi häiritsevää asiaa: hinta ja käyttöehdot. Kumpikaan ei mielestäni kuulu julkisen tiedon kauppaan.

Zache_ kysyy:

Sitä muuten ihmettelen, ettei mikään paikallinen pulju ole alkanut tarjoamaan geocooderia goolemapsiin ja helppoa tapaa tehdä siihen päälle juttuja. tms. Ei se olisi ees hirveän pahanakki tehdä osoitehaku sun muita vekotuksia vaikka digiroad datasta tms...

Sen voisi tehdä 'paikallinen pulju' tai todennäköisemmin innokas harrastaja (kuten on jo tehnytkin). Businesspotentiaali on valtava mutta kuka uskaltaa sijoittaa hiekkalinnaan (ensimmäinen aalto on vaarallisin). Tällä hetkellä businesspotentiaali menee ikkunasta pihalle.

Näen kolme vaihtoehtoa miten valtio voi käsitellä arvokasta datapakettiaan:
  1. Järjestää Digiroad julkiselle serverille ja rakentaa sille helppokäyttöinen API
  2. Antaa tehtävä esim. Googlelle
  3. Ei tehdä mitään ja katsoa kuinka banaanivaltiot ajavat ohi
Vedonlyönti tapahtuu eri sivuilla mutta veikkaukseni on numero 3.

1 Comments:

At 11:33, Anonymous Anonyymi said...

lisää infoa >>> www.smsfinland.com

 

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home