lauantaina, marraskuuta 25, 2006

Firebug 1.0 tulee

Firebugin ilmestyminen sai monen sivuntekijän aamukahvit väärään kurkkuun tai kokonaan juomatta alkukesästä 6. Samoihin aikoihin ja yhtä yllättäen kuin Loordi järkytti Euroopan iskelmäpiirit. Nyt se on ehtinyt jo vakiintua JavaScript-koodajien itsestäänselväksi perustyökaluksi jota ilman ei enää voi tehdä mitään.

Firebugin tulevaa versiota 1.0 odotetaan kiihkeämmin kuin Joulupukkia. Sen rajoitettu betajakelu on ollut ulkona reilun viikon. Sen uskomattomat ominaisuudet olivat listattuna Firebugin saitilla vielä eilen mutta ainakin juuri nyt ne on kadotettu, ilmeisesti kohinaa tuli liikaa (bad S/N ratio).

Firebug on siis nettisivuanalysaattori Firefox-laajennuksena. JavaScriptin lisäksi se auttaa myös CSS:n, XMLHttpRequest-liikenteen (ajax) ja DOM-rakenteen tutkimisessa. Sen ympärille on syntynyt yhteisö, jolle avattiin juuri keskustelufoorumi.

Kuka on Joe Hewitt, jätkä Firebugin takana? Hän tekee juttua harrastuksena oman toimen ohessa. Minkä oman toimen? Hän on 'päivä'töissä kahden jätkän webbiprojektissa. Projektin näkyvä osuus on vielä tällä hetkellä sivu, jossa on vain email-osoitteiden keräilykaavake. Annoin osoitteeni, vaikka ei tapoihini kuulu.

Projektin nimi on Parakey ja Joe Hewittin yhtiökumppani on karju nimeltä Blake Ross. Nimi löytyy siltä samalta Time-lehden top100-vaikuttajien listalta, jolla härmäläisiä edustaa eräs Linus Torvalds. Jätkät ovat muutenkin kollegoita. Linux on vapaan koodin Kheopsin pyramidi ja Firefox on siitä seuraava (Khefrenin pyramidi). Blake Ross on Firefox-yhteisön Linus. Parakeytä on siis syytä seurata. Parikymppisen Blaken pitkä mutta mielenkiintoinen haastattelu löytyy IEEE Spectrumista.

Sivuntekijöiden suurimpana riesana säilyy vielä joulun jälkeenkin Internet Exploderin arvaamaton käytös. IE on ainoa selain, jossa ei ole minkäänlaista sivuntekijän konsolia, joka kertoisi miksi hän ei suostu suorittamaan koodia. Sellaista ei ole olemassa edes plugarina. IE:n virheilmoitusikkuna johtaa yleensä vain pahasti harhaan. IE ei ole koodaajien oma lapsi kuten FF, siksi sille ei ole edes odotettavissa hyödyllisiä apuneuvoja. Se on eniten käytetty selain koska sen jakelu on hoidettu paremmin kuin tuotekehitys. Ainoa tietämäni apu on loggeri kuten JSlog, mutta sen käyttö on rasittavan työlästä. Jos joku tietää edes pätevän 'kielletyt ja vältettävät JavaScript ja DOM -säännöt' -listauksen, tarjoan ohrapirtelön.