torstaina, lokakuuta 02, 2008

Kaksi riviä koodia parantaa maailmaa

Suunnilleen näin otsikoitiin apin viimeisin uutuus. Tottahan tuo onkin. Koodirivit
map.addOverlay(new GLayer("com.panoramio.all"));
map.addOverlay(new GLayer("org.wikipedia"));
lisäävät mille tahansa api-karttasivulle geotägättyjä valokuvia Panoramiasta ja artikkeleita Wikipediasta.

Uudistus muuttaa maailmaa taas askeleen avoimempaan suuntaan. Tuoreessa muistissa on miten jopa Igglon valokuvia paheksuttiin vain hetki sitten.

Ominaisuus on toki ollut maps.google.comissa jo alkukesästä mutta räätälöidyissä api-sivuissa se on ollut nyt muutaman tunnin.

Testisivun tekemiseen ei mennyt montaa minuuttia mutta Wikipedia-artikkelit ilmestyivät vasta kun älysin Wikipedian maakohtaisuuden. Vasta attribuutti .fi
map.addOverlay(new GLayer("org.wikipedia.fi"));
toi suomalaisia Wiki-artikkeleita näkyville.

Wikipedian maakohtaisuudesta on taulukko. Maakoodi kannattaa speksata koska muutoin api yrittää päätellä selaimen kieliasestuksista.

Enää ei itse tarvitse rakentaa järjestelmiä, joilla kerätään esim kotikylän valokuvia. Riittää että ihmiset lataavat kuvansa Panoramioon. Nyt vielä pitää geotäggäyksestä huolehtia erikseen.

Ehkä ensi vuonna kaikki pokkarikamerat geotäggäävät kuvat yhtä huomaamatta kuin ne nyt huolehtivat kaikista muista amatöörivalokuuvajalle vieraista pakollisista toimenpiteistä. Ennustin samaa jo yli kaksi vuotta sitten mutta niin ei ole tapahtunutkaan kamerateollisuuden toimesta. 

Uusi kameravalmistaja nimeltä Nokia on ymmärtänyt asian ja toimittaa kameroita joissa on kyseinen toiminto. Heidän kameroissaan on mukana myös toinen joidenkin ihmisten usein tarvitsema laite, puhelin. Useat muutkin perinteiset kameravalmistajat kuten Apple ja Google ovat seuranneet esimerkkiä.