torstaina, maaliskuuta 27, 2008

Säädettävät nuppineulat eli MapIconMaker

Pamela julkaisi yllättäen toissapäivänä MapIconMaker -nimisen avoimen koodin skriptiprojektin. Se tekee nuppineulan koon ja värin säädettäväksi.

Google Mapsin markkerit ovat PNG-muotoisia kuvia. Osittain läpinäkyvien PNG-kuvien tuottamiseen ja työstämiseen tarvitaan käytännössä PhotoShop ja aikaa. Nyt asia muuttui. Jos pysytään perusnuppineulan muodossa, ei grafiikkaa tarvitse editoida. Se tilataan Googlen palvelimelta.Google Chart on alunperin Spreadheets taulukkolaskennan laajennus. Viikko sitten se sai lisäominaisuuksia ja sen api julkaistiin. Samalla poistettiin kaikki käyttöehdot!

Kuvan piirakka on osoitteessa:
http://chart.apis.google.com/chart?
cht=p3&chd=t:60,40&chs=250x100&chl=Hello|World

Google Chart API on vain url:n parametrien määrittelyä. Esimerkin parametrit ovat diagrammityyppi, data, mitat ja otsikot.

Kun diagrammityypiksi annetaan 'mm', ilmestyy tuttu Google Mapsin virtuaalinuppineula. Muina parametreinä annetaan koko ja kolme väriä: sisus, ääriviiva ja päälaen kiilto. MapIconMaker huolehtii myös markkerin muista komponenteista: varjo, transparentti ja sen imagemap.

Google Chart palauttaa grafiikkatiedoston niin nopeasti, ettei kuvaa välttämättä tarvitse tallentaa omalle serverille. Jos kartan markkerit ovat samanlaisia, hakee selain vain yhden kuvatiedoston ja lukee sen jälkeen omaa välimuistiaan - paitsi IE. Internet Explorerissa on ikävä suunnitteluvirhe jonka vuoksi se hakee samaa kuvatiedostoa niin monta kertaa kuin kartalla on markkereita. Se kuormittaa serveriä ja hidastaa markkereiden latautumista. Siksi koodiin kannattaa järjestää markkerin esilataus.

Yksi Google Chartin diagrammityyppi on maakohtaisesti väritettävä maailmankartta.

1 Comments:

At 17:47, Anonymous JM said...

Pari real world applicationia Google Charteista:

http://www.suomencup.net/index.php?title=Suomen_Cupin_historia
http://www.suomencup.net/index.php?title=Katsojam%C3%A4%C3%A4r%C3%A4t_%28Suomen_Cupin_historia%29

Pahoja bugeja ollut viime aikoina joissakin tuon pylväs-chartin ominaisuuksissa. Luku ja pylvään koko eivät näet vastanneet vaikka mitä teki.

Terveisin GChartin kanssa viime aikoina tapellut.

 

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home