keskiviikkona, heinäkuuta 11, 2007

Geodesic

Api v2.84 toi hauskan option GPolyline murtoviivaan. Kun asettaa {geodesic: true}, viiva piirtyykin suorinta reittiä eikä suorana viivana. Siis?

Mercator-projisoidulle kartalle piirretty suora viiva edustaa aniharvoin suoraa reittiä luonnossa. Esim. Suomesta Alaskaan näyttäisi pääsevän kätevästi lähtemällä suoraan länteen tai itään. Kannattaa kuitenkin oikaista Pohjoisnavan kautta. Asian näkee havainnollisesti karttapallosta tai Google Earthista. Sen voi todeta myös tällä testisivulla.

Pallon pinnalla lyhin reitti kahden paikan välillä kulkee isoympyrää pitkin. Geodesic (geodeesinen?) tarkoittaa juuri kulkemista isoympyrää pitkin. Pituuspiirit ovat isoympyröitä mutta leveyspiireistä vain päiväntasaaja.

Kyseisiä suoria kurveja on esitetty ennenkin Google Maps api -sivuilla mutta nyt sen voi tehdä välttyen kaikelta tarvittavalta matematiikalta. Optiolle on selkeä käyttötarve lentoreittisivuilla. Lentoreitithän luonnollisesti kulkevat mieluiten isoympyröitä pitkin.
--
Testisivu on myös uuden 'singlerightclick' eventin testi. Hiiren oikea painike saatiin vihdoin käyttöön.

Päivitys 17.7: Vasta viikkoa myöhemmin tajusin, että testisivuni oli samana päivänä napattu Googlen viralliseksi esimerkkisivuksi; tämän postin viimeinen rivi. Nastaa.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home