lauantaina, huhtikuuta 14, 2007

Samalla viivalla

Kärsimättömät My Mapsin käyttäjät ovat ihmetelleet miksei hakukone löydä heidän sivuaan heti. Miksi pitää odottaa indeksointia. Onhan tiedosto jo Googlen serverillä. Kuinka alkeelliset systeemit niillä oikein on?

My Mapsin julkaisu oli halvaannuttava uutinen kilpaileville palveluille, jotka olivat rakentaneet palvelunsa Google Maps API:a käyttäen. Yhtä kipeää se teki Googlen sisällä niille, jotka olivat tukeneet kyseistä toimintaa. Vielä helmikuun lopulla API-blogissa kannustettiin kyseisiä yrittäjiä.

Olen lukenut ehkä kaksisataa uutista tai blogausta aiheesta. Yhdessä tai kahdessa on oivallettu mitä oikeasti tapahtui. Hakujättiläinen otti (on ottanut) käyttöön uuden tavan sortteerata webin sisältöä.

Suuremmat visionäärit Googlessa näkivät, että joskus tämä on tehtävä. Visioon kuului Keyholen osto eli Google Mapsin alku. Mitä pikemmin, sen pienemmät haavat kaikille. Askelella oli inhimillisiä sivuvaikutuksia mutta kuinka paljon se vie intenettiä eteenpäin on muutaman marttyyrin arvoista. Otetaan sijainti mukaan tiedon organisointiin.

Indeksointi on hidasta inhimillisistä syistä. My Maps ei ole millään tavalla etuoikeutettu indeksoinnissa. Algoritmia ei ole muutettu. Esim Platialilla tehtyjä karttoja löytyy Google Mapsin haulla vielä tänään enemmän kuin My Mapsillä tehtyjä. Reilua, vai mitä. En ole samaa mieltä niiden kanssa jotka väittävät Googlen tehneen ensimmäisen Microsoftmaisen liikkeensä.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home