Suomen data avautuu
Nyt se on alkanut. HSL oli ensimmäinen, joka järjesti kilpailun datansa käyttämisestä.
Kun Google Maps API tuli 2005 kesällä, ei kartalla esitettävää julkista dataa ollut juuri muissakaan maissa. Maailman ensimmäiset mashupit (mässyt vai fuusaukset) esittivät raavittua dataa. Adrian Holovatyn ChigagoCrime ja Paul Rademacherin Housingmaps (toisistaan tietämättä) olivat uusi tapaa esittää matskua. Jätkät olivat nähneet että Google Maps on ohjattavissa URL:n query-parametreilla monipuolisesti. Niiden toiminta oli tekijänoikuslaillisuuden rajamailla mutta teknisesti niin kiehtovaa, että ne synnyttivät ilmiön. Ne olivat kimmoke web-apien syntyyn ja Google Maps API oli ensimmäinen web-apeista. Google julkaisi JavaScriptilla ohjattavat kartat kesällä 2005. Google Maps API on ollut syntymästään ja on edelleen ylivoimaisesti suosituin web-api, joista pitää kirjaa Programmableweb.
Euroopassa on ollut avointa dataa esim. Italiassa jo kauan. Nyt kuitenkin suurella ryminällä aloitti Englanti ja Suomi. Mietimme yhdistävää tekijää Mapperzin kanssa ja tulimme heti samaan tulokseen. Yhdistävä tekijä löytyy herrasta nimeltä Sir Timothy John Berners-Lee. Häntä kuunnellaan tietty Englannissa, mutta hän on myös Suomessa Millenium-palkittu.
Edelleen VR:n aikataulut ovat PDF-muotoisia. Virtuaaliset Nuppineulat veikkaa, että ne ovat koneluettavia ja jopa reaaliaikaisia noin vuoden sisällä.
3 Comments:
Ennenkuin kukaan VR:ltä ehtii kommentoimaan. Muistin, että onhan minulla itselläkin reaaliaikainen junasivu.
Avoimen datan alueella tosiaan tapahtuu. Kannattaa tsekata myös esim. http://www.hri.fi/fi/. Ja onpa Härmässäkin parina vuotena järjestetty Apps4finland avoimen datan skapa.
Kieltämättä Google Maps API on varmaan yksi tärkeimmistä API:sta mitä viimeisen 10 vuoden aikana webistä on tullut, mutta ei se kuitenkaan ensimmäinen ollut. eBay ja Amazonilla on ollut kymmenen vuotta ja varmaan pidempääkin on ollut jossain. Delicious ja flickr.com REST-apeineen ovat olleet myös tärkeitä.
Sen verran vanha parta olen, että muistan noita Google Mapsin alkuaikoja, jolloin oli kaikenlaisia "oppaita" miten Google Mapsiin sai omaa dataa. Tälläinen löytyy vielä googlettamalla.
http://www.engadget.com/2005/03/08/how-to-make-your-own-annotated-multimedia-google-map/
Muistaakseni alussa Google sulki ihan ensimmäisiä ohjesivuja. Kun homma karkasi käsistä, niin meni jonkun aikaa ja sitten tuli tuo javasctipt API ja loppu onkin historiaa.
Kiitos Jaakko.
Helsingin dataa avattiin perjantaina juhlallisesti. Kirjoitan kun kun selviän tästä muuttohässäkästä (Helsinkiin).
Lähetä kommentti
<< Home