lauantaina, syyskuuta 08, 2007

Nokia vai Apple

Nyt markkinoilla on kaksi nettitablettia. Aikaisemmin oli vain N800 (770). Nyt on myös Applen iPod Touch. Nettitablettien aikakausi taitaa alkaa.

Nettitabletilla en tarkoita 'älypuhelinta', vaan laitetta, jossa on WLAN ja oikea webbiselain joka tulkkaa JavaScriptiä. Nokialaisessa on Opera ja nyt ladattavissa jopa Firefox. Applelaisessa on luonnollisesti Safari.

Nokialainen on laitteena monin tavoin hienompi mutta Applelainen on perinteisesti seksikkäämpi. Se hurmaa jollain muulla kuin insinöörin kielellä. Sitä tullaan myymään. Nokia teki ensimmäisen tuotteen - Apple avasi markkinat.

Sivujen teko pienille resoluutioille on otettava tosissaan. N800 peräti 800x480-resoluutioineen tulee olemaan alan piireissä high resolution -käyttölaite. Applen iPod Touchin 480x320 on reilusti alle puolet pikseleissä mutta kyllä sillä Google Mapsin mahtuu esittämään jopa puhekuplineen. Kävijän näyttöresoluution voi tunnistaa ja valita tunnelmaan sopivan CSS-tyylitiedoston.

Hienompaa on jos tekee koko sivusta skaalautuvan. Google Maps -osastakin voi tehdä skaalautuvan (prosentein määritellyt mitat) mutta apin on oltava koko ajan perillä lohkon koosta.

Jos karttalohkon kokoa muutetaan, on liipaistava .checkResize() -metodi. Muutoin kartan keskipiste jää väärään kohtaan ja osa karttaruuduista voi jäädä latautumatta. Api on jo kauan tehnyt toimen itse kun käyttäjä hiirellä muuttaa ikkunan kokoa.

Suhteellista (%) kokoa käytettäessä, on IE (ainakin 6) yleensä korkeusmitoissa ymmärtämätön. Se on ymmärrettävissä koska tyhjällä dokumentilla ei ole määrättyä korkeutta. Ongelmasta pääsee kun määrittelee BODY:n korkeudeksi 100%. Muut selaimet arvasivat sen kertomattakin.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home