sunnuntaina, elokuuta 05, 2007

Semanttinen web tuli jo

Mikroformaatit ovat semanttisen webin oleellisia rakennuspalikoita. Google Maps otti kuun vaihteessa käyttöön hCard-täggäyksen hakutuloksissaan. hCard on yksi mikroformaattistandardeista ja siis Googlen valinta. Sillä merkataan näkymättömästi nettisivun sisältöön metatietoja. Merkkaus tapahtuu yksinkertaisesti käyttämällä tiettyjä css-luokkanimiä.

Mikroformaattipiirit ovat tietysi innoissaan mutta isot tiedotusvälineet eivät ole huomanneet asian tärkeyttä. Poikkeuksena Wired.

Käyttäjä voi siirtää Mapsin hakutuloksista yhteystietoja suoraan osoitekirjaansa. Yhteystiedot ovat vain yksi lukemattomista sovelluksista. Täginimistä löytyy myös 'geo' eli koordinaatit. Sillä voi geotägätä minkä tahansa nettisivun.

Hakukoneet ja käyttäjät tulevat hyötymään mikroformaateista huimasti. Hakukoneiden käyttäjäliityntä tulee muuttumaan hieman.

Uudistus pistää luovuuslohkon kierroksille, mutta viime päivät olen miettinyt päällimmäisenä: 'Miksi vasta nyt'. Äsken tuli uunista ulos teoria:

1. KML piti lanseerata ensin.
2. Firefox 3.0 on tuloillaan

Mikroformaattien hyödyntämiseen tarvitaan selainlaajennus. Firefoxiin sellainen on Operator. Internet Exploreriin ei sellaista ole koska Internet Explorer ei tunne laajennuksia. Firefox 3.0 tulee tukemaan mikroformaatteja ilman laajennuksiakin. Nimikin osuu sopivasti. Monessa yhteydessä on semanttisesta webistä käytetty termiä web. 3.0.

Web 2.0: koneet lukevat sivuja.
Web 3.0: koneet ymmärtävät sivuja.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home