tiistaina, kesäkuuta 20, 2006

Geokooderi

APIin viikko sitten ilmestynyt geokooderi on nyt kokeiltavissa kartan kanssa testisivulla. Kadulle, numerolle, kaupungille ja maalle ei ole erillisiä syöttökenttiä vaan kaikki syötetään samaan kenttään. Virallisesti geokooderin tukemia maita ovat Euroopasta vasta Espanja, Italia, Ranska ja Saksa. Euroopan ulkopuolelta Japani, Kanada ja USA.

Kuitenkin kun kenttään kirjoittaa jonkin lyhyen nimen, se saattaa palauttaa afrikkalaisia ja aasialaisia paikkoja. Suomesta se löytää joitakin pieniä kyliäkin - vaikkapa Egyptinkorpi Pohjois-Karjalasta. Pari kirjainta yhteen tai erikseen kirjoitettuna johtaa useimmin Italiaan tai Saksaan. Koordinaatit voi syöttää suoraan hakukenttään.

Välimerkeillä ei ole merkitystä. Eikä isoilla ja pienillä kirjaimilla. Joillakin dokumentoimattomilla taikasanoilla on sitäkin enemmän tehoa. Esim "AND" tai "OF" vaihtavat selvästi koko tietopankkia. "Helsinki FI" antaa tutun keskustan sijainnin mutta "Helsinki FI AND" tai "Helsinki OF FI" osoittaa Tähtitorninmäelle. And-sanalle on pikavalinta testisivulla.

Kaikkien maailman maiden osoitetietokantojen harmonisoiminen ja yhteensulauttaminen on Panaman kanavan kokoinen projekti. Jos se onnistuu, on Google tehnyt monumentaalisen urotyön. Hakuhaastetta on vielä lisätty valitsemalla yhden syöttöikkunan taktiikka.

Osoitteiden XML-esitysmuodosta on olemassa xAL-standardi. Sitä ylläpitää OASIS -niminen organisaatio. Tietenkin on myös kilpailevia standardeja. Geokooderi palauttaa tiedot xAL-muotoiltuna.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home