maanantaina, kesäkuuta 19, 2006

KML 2.1

KML on Google Earthin tiedostoformaatti. Se on puhdas XML-tiedosto ja KMZ on sen zipattu versio. Tähän saakka KML-tiedostoja on lukenut ja kirjoittanut vain Earth. Viime viikon julkistusten yhteydessä siitä esiteltiin uusi KML 2.1 versio. Kyseistä tiedostomuotoa tukevat nyt Earthin lisäksi SketchUpin ja Picasan uudet versiot. Lisäksi Googlen oma Maps-sivu avaa nyt kykyjensä mukaan KML- tai KMZ-tiedoston kun sen nettiosoitteen antaa hakukenttään esim. Karttasivua ei välttämättä tarvitse koodata itse -voi käyttää valmista kun vain on KML-tiedosto. Sillä voi tehdä vaikka valokuva-albumin.

KMZ zippipaketti voi sisältää KML-tiedoston lisäksi esim. SketchUpilla luodun 3D-mallin .dae-muodossa ja kuvia jpeg-tiedostoina. Pintamateriaaleista voi olla tekstitiedosto, joka sisältää jpeg-tiedostojen osoitteita. Esimerkki, joka vaatii asennetun Earth-nelosen. Taloon pääsee sisällekin.

Tuo .dae tiedostopääte tarkoittaa COLLADA-tiedostoa. Asiasta kohistaan 3D-piireissä. COLLADA on avoin XML-muotoinen standardi multimedia- ja peliteollisuuden tarpeisiin. Esim PS3 perustuu COLLADAan.

Joku päivä sitten ilmestyi avoimen koodin konvertteri KML2X3D, joka muuntaa KML-tiedoston X3D-muotoon. Siis 3D-muotoon, jota voidaan katsella tavallisilla nettiselaimilla sopivan plugarin kanssa. (testaamatta)

KML 2.1 on hyvin dokumentoitu ja sen kirjoittamisesta on jopa virallista oppimateriaalia. Sekin on merkki, että Google uskoo tiedostomuotoon ja siihen on syytä paneutua. Näihin saakka Google Maps-fuusauksissa on jokainen ohjelmoija määritellyt XML-tiedostonsa muodon ihan itse kenenkään häiritsemättä. GeoRss on suunnilleen ainoa standardointiyritys, jonka tavoitteet ovat hieman toiset.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home