maanantaina, joulukuuta 24, 2007

IE 8

Opera teki johonkin korkeaan EU-elimeen taas valituksen Microsoftista ja siitä iänikuisesta IE:n sitomisesta käyttiksen osaksi. Muuten asia olisi tuulen heiluttelemia huulia mutta nyt Redmond säikähti. Miksi? Vastaus: IE:n markkinaosuus laskee nopeammin kuin minkään muun monopolituotteen.

Kyllä IE:llä saa sivuja luettua mutta se on kaikkien koodaajien vihaama koska se ei noudata yhteisesti (W3C) sovittuja standardeja. Mikrosoft ei ole myöskään julkaissut missään näitä omia 'standardejaan'. Jokainen sivuntekijä joutuu aina kokeilemaan miten JavaScriptillä manipuloitu DOM käyttäytyy IE:ssä. Lisäksi kutonen ja seiska ovat täysin erilaiset enkä tiedä miten ne saa asutettua samaan koneeseen. Oman XP-koneeni kutonen oli vaan yhtenä yönä automaattipäivittynyt seiskaksi. Jess, hauskaa. Pakko siis pitää useita koneita.

Operan 'valituksen' toinen argumentti koskee juuri sitä, ettei IE noudata sovittuja standardeja. Huvittava lukea monien blogien ja palstojen kommentteja, joissa aprikoidaan asian juridisia puolia. Eivät ole edes havainneet ettei Norja ole EU-maakaan.

Juridiikalla ei ole mitään merkitystä tässä asiassa. Operan pomo (näppäimistöni on vajavainen) riisui Bill Gatesin julkisesti. Microsoft kiirehti ilmoittamaan, että ensi vuoden alkupuoliskolla julkaistaan betaversio IE8:sta, joka noudattaa standardeja. Esim CSS 2.1. Kuinkahan monta vuotta muut ovat jo noudattaneet esim CSS 2.1:stä.

Valtavalla kohulla tiedotettiin, että ensi vuoden alkupuoliskolla maailman mahtavin ohjelmistoyhtiö julkaisee betaversion selainohjelmasta, joka selvittää poikien tekemän Acid2-testin.

Kuulostaa ehkä kyyniseltä mutta näen asiassa myös hyviä puolia. Microsoftin nöyrtyminen on tietysti kaikkien etu mutta ennen kaikkea: Mihin Firefoxia tai Operaa olisi ikinä tarvittukaan jos IE olisi noudattanut standardeja. Mikrosoft ajoi itsensä nurkkaan.

2 Comments:

At 22:40, Blogger Esa said...

Kiirehdin saman tien lukemaan tämän blogin Statcounteria:

Firefox2: 48%
IE7: 28%
IE6: 14%
Safari: 3%
Opera9: 3%
Firefox1.5: 1%
Konqueror: 1%

Onneksi olkoon.

 
At 11:21, Anonymous teemu_m said...

Itse olen joskus taannoin onnistuneesti joskin suppeasti kokeillut useiden Internet Exploderien ajoa samalla Winblows koneella Tredosoftin Multiple IE installerilla.

Täytyy tietysti huomauttaa, että IE:n käyttäminen on kuin hammasta revittäisiin. Multiple IE installerin kanssa on kuin samaan aikaan revittäisiin useita hampaita ;)

No se on tietysti hyvä ratkaisu, jos ja kun on pakko testata sivuston toiminta useiden eri IE-versioiden kanssa, eikä halua varata useita erillisiä koneita vain ajaakseen kullakin erillistä IE:n versiota.

Samalla Multiple IE installer osoittaa, että IE ei ehkä ole niin erottamaton osa Windows-käyttöjärjestelmää, kuin mitä Microsoft väittää. Eli tekniseltä kannalta Microsoftin ei olekaan mitenkään mahdotonta poistaa IE:tä Windowsin vakioasennuksesta. IE:n pakkosyöttö on puhtaasi monopoliaseman pönkittämistä.

Merkittävä askel parempaan olisi jo se, jos laitevalmistajat saisivat itse valita, minkä selaimen ne esiasentavat uusiin koneisiin IE:n sijaan tai edes sen rinnalle.

 

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home