tiistaina, kesäkuuta 12, 2007

Scifiä Helsingissä

HKL (Helsingin kaupungin liikennelaitos) on sukupolvenvaihdoksen jälkeen osoittatunut ennakkoluulottomaksi uuden teknologian käyttöönottajaksi. Ensin saimme busseja, joissa on WLAN asiakkaiden käytettävissä. Nyt olemme saamassa reaaliaikaisen kulkuvälineiden sijaintinäytön (idea kopioitu mustavalkoisista agenttielokuvista).

Molemmat perustuvat Digitan langattomaan nettiyhteyteen, joka rakennettiin lopetetun NMT 450 MHz:n tilalle.

Sivu on ollut webissä jo kuukausia mutta se sai lisää ominaisuuksia ja muuttui englanninkieliseksi Helsingin kansainvälisen joukkoliikennekonferenssin yhteydessä. Nimetön kommentoija julkisti sen tämän blogin kommentissa mutta nyt myös Mania oli saanut demosivusta vihiä ja mennyt asiasta kuralle.

Sivu näyttää useiden dösä- ja sporalinjojen ajokkien sijainnin reaaliajassa. Sivu hakee kartan alueella olevien ajokkien koordinaatit ja etenemissuunnat kerran sekunnissa pienenä tekstimuotoisena tiedostona. En muista toista sivua, joka harrastaisi yhtä vilkasta ajax-liikennöintiä.

Reittiviivat, pysäkkikartat ja pysäkkiaikataulut ovat haettavissa. Karttasijainnin lisäksi kerrotaan selkokielellä missä ollaan mennossa. Nyt tuntuu, että saamme poikkeuksellisen kauan odottaa ensimmäistä yleisönosastokirjoitusta, joka alkaa sanoin "Eihän se edes..."

Jokainen, jolla on esim. Firebug, voi nähdä http-liikenteen ja lukea avoimesti kyseistä dataa. Parametrit ovat selkokielisiä ja dataa on saatavissa myös linjoilta, joita ei demokartalla näytetä.

HKL ja tekniikan toteuttaja WSP-Group Finland tulevat saamaan merkittävää kansainvälistä huomiota edelläkävijöinä. Toivottavasti koordinaattidata säilytetään avoimena. Jos vielä projekti julkaisisi url-parametrien speksit (alan ensimmäisen API:n), se saisi mitalin Web 2.0 -yhteisöltä.

En olisi ikinä uskonut, että Web 2.0 rantautuu Härmään julkisen sektorin kautta.

2 Comments:

At 21:51, Anonymous Anonyymi said...

Ja jos vielä julkaisisivat API:n jolla voisi saada tietyn bussin dataa, niin kultamitalia voisi harkita.

Noita parametreja spekuloitiin tuolla minun blogissa (http://www.botsbot.com/blog/?p=309). lat1/lng1/lat2/lng2 varmaan määrittävät selaimessa sillä hetkellä näkyvän kartan koon ja a on ihan vaan randomi.

 
At 07:59, Blogger Esa said...

Samaa mieltä.

Randomi huolehtii ettei selain käytä välimuistissa olevaa tiedostoa.

Tietyn bussin dataa näyttäisi olevan saatavana mutta siihen tarvitaan 'id'-parametrin salat.

 

Lähetä kommentti

<< Home