lauantaina, helmikuuta 18, 2006

AJAXin synttärit

AJAX ( Asyncronyos JavaScript and XML) antaa tänään Googlaamalla 35 miljoonaa sivua. Olisi se antanut vuosi sittenkin pari miljoonaa sivua, mutta aihepiirit olisivat olleet pelkästään pallopeliä ja lattian plankkausta.

Google Maps on se sovellus, joka on luonut sanan "Ajax" ympärille sädekehän. Jokainen softafirma haluaa sisällyttää taikasanan sivuillensa. Se esiintyy erilaisissa luetteloissa milloin ohjelmontikielenä milloin tiedostomuotona. Kohta sitä myydään Hietalahden torilla metritavarana.

Ajax on toimintatapa. On sanottu, että se on filosofia. JavaScript vain sattuu olemaan selainten ymmärtämä kieli ja XML on sille helppo tiedostomuoto. JavaScriptiin tuli joku vuosi sitten XMLHttpRequest, joka oli avain Ajaxiin. Loppututulos on kuitenkin riippumaton esim tiedostomuodosta joka voi yhtä hyvin olla JSON. Mutta ei tule menemään läpi, koska lyhenne olisi AJAJ.

Ajaxin tunnusmerkistöön kuuluu, että nettisivun staattiset osat ladataan vain kerran. Muuttuva osa latautuu taustalla tilanteen mukaan ja yleensä eri paikasta (paikoista) kuin staattinen osa. Google Mapsilla pääsee maailman ympäri vaihtamatta sivua. Perinteisillä nettikartoilla jokainen siirto on uusi sivu.

Termin AJAX toi yleiskieleen tämä Jesse James Garrettin nettisivu, joka täyttää tänään vuoden.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home