sunnuntaina, heinäkuuta 30, 2006

LiikkuVille Web 2.0?

Omat sivut tahtovat jäädä helposti päivittelemättä. LiikkuVille sai vasta nyt kakkosversion koodin, jolloin Suomen kartat näkyvät ja tuntuu, että sivulla voi olla jopa hyötykäyttöä. Samalla sivu sai uusia herkkuja, mm. geokoodauksen. Siihen voi syöttää suomalaisen paikkakunnan nimen. "Fi" generoituu automaattisesti nimen perään.

Google Ajax Search Apiin tuli tutustuttua samalla. Geokooderiin syötetty paikan nimi hakee samalla webistä, Google Videosta ja Googlen blogihausta. Sivulle ilmestyvät linkit vaikuttavat pääosin melko osuvilta.

Sivu on nykyisellään esimerkki toteutuksesta, jossa osa tiedoista on syötetty käsin ja puuttuvat haetaan webistä.

Paljon on tekemättä ja mitä enemmän apeihin tutustuu, sen enemmän tulee uutta tekemistä ideoiden singahdellessa. Web 2.0 tulee enkä vastustele.

Animaatiovimma

Jotkut Google Maps Apin kehitysryhmässä ovat innostuneet animaatioista. Niitä on ilmestynyt eri toimintoja piristämään viime viikkoina. Ensimmäinen tuli jo yleisnäkymäkartan mukana. Se avautuu ja sulkeutuu laajenemalla ja supistumalla.

Viime revisiossa saatiin animoitu zoom ja raahattavan markkerin pomppiminen pudotettaessa.

Apin koodissa on selviä merkkejä, että infoikkunan avautuminen ja sulkeutuminen ovat nekin muuttumassa animoiduiksi.

Keskustelupalstalla vallitsee konsensus, että kivoja näpsäköitä juttuja, mutta lähinnä rihkamaa, joiden näpräämiseen käytetty aika olisi voitu käyttää tärkeämpien asioiden kehittelyyn ja paranteluun. Aikaperäisillä prosesseilla on vielä omat hankaluutensa ja riskinsä JavaScriptissä.

Ymmärrettävää, että kehittäjäyhteisö on tätä mieltä, mutta niillä on tietty havainnollistava vaikutus ja loppukäyttäjät saattavat ilahtua hyvinkin voimaperäisesti. Sehän on tärkeintä kaikkien kannalta.

torstaina, heinäkuuta 27, 2006

Uudistuksia

Api on taas kehittynyt lyhyessä ajassa. Osa uudistuksista on julkaistu virallisessa blogissa.

- Revisio 2.58 toi animoidun zoomin ja kaksoisklikkaus-zoomin.

- Nuppineulojen poistaminen on ollut kakkosversiossa sietämättömän hidasta. Nyt versiossa 2.59 se toimii ripeästi.

- Hiiren kursori muutettiin pari revisiota sitten kädeksi. Muutos aiheutti niin paljon älämölöä, että nyt kursori on koodilla valittavissa.

- Geokooderi antaa paluutietona myös koodauksen tarkkuusluvun 0...8. Selostus löytyy jo dokumentaatiosta.

- Dokumentoimattomina on löydetty uusia ominaisuuksia ainakin raahattavasta markkerista. Se esim pompahtaa kun hiiren nappula vapautetaan.

- Hiiren rulla on ilmestynyt apin tapahtumaluetteloon.

- Apiin on ilmestynyt yleiskäyttöinen 'raahaa ja pudota' -menetelmä, jolla voi muuttaa kartan ulkopuolisetkin dom-lohkot raahattaviksi. Onhan niitä ollut muitakin, mutta tämä lahja sivuntekijöille tulee taholta, joka vaikuttaa väistämättä kulttuuriin.

maanantaina, heinäkuuta 24, 2006

Elektroniset kartat ovat täällä

Kesälomareissulla koin ensimmäisen kerran elektronisen kartan käytännön tilanteessa. Kysyin Ylistarossa ajo-ohjetta Kalliojärvelle. Taksimies veti GPS-laitteen esille ja näytti siitä.

GPS-laitteet ovat uskoakseni välivaihe. Kartat ovat laitteen sisäisessä muistissa ja päivitys on merkittävä manööveri, se ei tapahdu automaattisesti. Samantapaisia erikoislaitteita on tullut ja mennyt. Joskus myytiin esim. taskumallin shakkipelikoneita.

Tulevaisuus on taskuun mahtuvan yleiskoneen, jossa on nettiyhteys - siis Nokia 770 + Google Maps + Bluetooth-yhteyden päässä oleva GPS-kännykkä.

sunnuntaina, heinäkuuta 09, 2006

Vielä tarkempaa satelliittikuvaa

Mike Williams oli jotenkin huomannut, että joiltakin alueilta on olemassa vielä yhtä pykäkälää tarkempaa satelliittikuvaa.

(Zoom-taso 21)

lauantaina, heinäkuuta 08, 2006

Uusia herkkuja

Hetki sitten ilmestyneessä API-revisiossa 2.58 on animoitu zoom. Selain skaalaa karttakuvaa kun muutetaan zoom-asetusta yhdellä pykälällä. Suunnilleen tarpeeton pikku herkku, jonka olisi vaikka voinut jättää pois. Onneksi se on vapaaehtoisesti kytkettävissä.

Huolestuttava piirre Googlen kehityssuunnissa, että kilpailijoiden pikkunäppäryyksiä pitää apinoida.

Vielä en tiedä muuta sivua, jolla asiaa pääsee testamaan.